A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.


Szűkös megélhetésre elég

Bár még nincs döntés, célegyenesbe került, hogy jövőre bruttó 200 ezer forintra emelik a minimálbért. A mostani emelést követően az érintettek a jelenlegi nettó 111 321 forint helyett kereken 133 ezret vihetnek majd haza. Mint arról korábban beszámoltunk, ebből az összegből is csak szűkösen lehet azonban megélni. A KSH friss felmérése szerint, az átlagos életszínvonal biztosításához fejenként 136 ezer forintot tartottak elegendőnek a magyarok - 4,5 százalékkal többet, mint a járvány előtt. A gyermekteleneknek 166 ezer forint kell, a legalább három gyereket nevelőknek viszont 81 ezer forint fejenként, havonta.

A gazdaság többet is elbírna

Ennek alapján egy aktív dolgozóval számolva háztartásonként nettó 30 ezerrel több jövedelemre lenne szükség a normális megélhetéshez Magyarországon. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint a magyar gazdaság jelenleg mindenképp elbírja a 200 ezer forintot meghaladó mértékű bruttó minimálbérösszeget is. Ugyanakkor ettől is lényegesebb és fontos kérdésnek tartaná – az érintettek számát figyelembe véve –, hogy a garantált bérminimum mértékét is nagyon jelentős mértékben tovább emeljék.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!