Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.


Szűkös megélhetésre elég

Bár még nincs döntés, célegyenesbe került, hogy jövőre bruttó 200 ezer forintra emelik a minimálbért. A mostani emelést követően az érintettek a jelenlegi nettó 111 321 forint helyett kereken 133 ezret vihetnek majd haza. Mint arról korábban beszámoltunk, ebből az összegből is csak szűkösen lehet azonban megélni. A KSH friss felmérése szerint, az átlagos életszínvonal biztosításához fejenként 136 ezer forintot tartottak elegendőnek a magyarok - 4,5 százalékkal többet, mint a járvány előtt. A gyermekteleneknek 166 ezer forint kell, a legalább három gyereket nevelőknek viszont 81 ezer forint fejenként, havonta.

A gazdaság többet is elbírna

Ennek alapján egy aktív dolgozóval számolva háztartásonként nettó 30 ezerrel több jövedelemre lenne szükség a normális megélhetéshez Magyarországon. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint a magyar gazdaság jelenleg mindenképp elbírja a 200 ezer forintot meghaladó mértékű bruttó minimálbérösszeget is. Ugyanakkor ettől is lényegesebb és fontos kérdésnek tartaná – az érintettek számát figyelembe véve –, hogy a garantált bérminimum mértékét is nagyon jelentős mértékben tovább emeljék.

Ne hagyd ki!