Kevesebb a meghirdetett állás, de egyre több a pályázó
Fotó: Shutterstock

A fókák és az eszkimók esete, így változott a hazai munkaerőpiac

Megugrott az álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest Magyarországon. Azonban csökkent az álláshirdetések mennyisége a Profession munkakereső portálon éves alapon. Az év elején ért véget a tavaly indult toborzási hullám.


Egyre többen keresnek állást, de kevesebb a nyitott pozíció

Átlagosan 44 százalékkal magasabb a munkaerőpiaci aktivitás a Profession álláskereső oldalon, mint egy évvel ezelőtt. Az ország minden területéről nőtt az álláshirdetésekre érkező jelentkezések száma – tájékoztatott közleményében az állásportál. Összességében pedig a 2022-es szinthez mérten 10 százalékkal ugrott meg a munkakeresők mennyisége. Viszont ezzel párhuzamosan kevesebb lett a meghirdetett álláshely.

2022-ben pont ellentétes folyamat zajlott le. Akkor a vállalatok jelentős toborzásba kezdtek, és sorra kerültek fel a portálra az álláshirdetések. Ez a trend tavaly ősszel kezdett változni, és azóta teljesen megfordult. A toborzás lassult, miközben az álláskeresők egyre aktívabbak. Ennek ellenére nem lehet a munkaerőhiány megszűnéséről beszélni. (…) Az átlagos adatokat árnyalja, hogy vannak szektorok, ahol még mindig kihívás megfelelő szakembert találni

idézi Martis Istvánt, a Profession.hu ügyvezető igazgatóját a VG.

A legnagyobb változások

A portál adatai szerint a legjobban a betöltésre váró pozíciók száma Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében csökkent az idei második negyedévben, több mint 40 százalékkal. Országos szinten átlagosan 23,25 százalékos a visszaesés.

Csupán a közigazgatás, a mezőgazdaság és környezet, valamint a jogi kategóriákban volt némi növekedés az álláshirdetések mennyiségében. A legnagyobb visszaesés pedig az IT programozás, fejlesztés szakterületen (44 százalékos esés) volt mérhető.

A meghirdetett állásokra beérkezett jelentkezések száma legkevésbé az ügyfél- és vevőszolgálat területén nőtt (30 százalékos emelkedés). Leginkább pedig a közigazgatás (129 százalék), a mezőgazdaság, környezet (105 százalék), a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (85 százalék), az IT programozás, fejlesztés (71 százalék) kategóriákban bővült.

Kell még félmillió új munkás?

Egyébként 500 ezer fővel szeretné növelni a hazai munkaerőkínálatot a kormány, de ebbe beletartozik a jelenleg passzív, belföldi munkaerő-állomány aktiválása is. Azonban lényeges kérdés, hogy az Ipar 4.0 és az 5G térhódításával a foglalkoztatók milyen automatizálási, digitalizálási programokat indítanak el, amelyek részben képesek lesznek kiváltani az élő munkaerőt.

Viszont évről évre 40-50 ezer fővel fogy a magyar munkavállalók száma, amit egyre nehezebb lesz pótolni. Azonban érdekes adat, hogy a hazánkban élő külföldiek közül 2023 első öt hónapjában 59 800 fő kérvényezte a letelepedést és a családegyesítést. Tavaly egész évben ennél kevesebben, összesen 57 527-en.

Ne hagyd ki!