Egy férfi és egy nő nevetnek a munkahelyükön
Fotó: Unsplash

A 4 legjellemzőbb embertípus a munkahelyen – Így bánj velük!

Egy munkahelyen többféle embertípus dolgozik. Van, aki első látásra szimpatikus, másokat évek alatt sem sikerül megkedvelnünk. Sajnos a kollégáinkat nem tudjuk megválogatni. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön és jól teljesítsünk, alkalmazkodnunk kell. De hogyan?


​Már a régi görögök is

Hippokratész ókori görög orvos felfigyelt arra, hogy az emberek viselkedésük szerint különböző személyiségtípusokba sorolhatóak. Egy másik ókori görög orvos aztán ezeket négy fő kategóriára osztotta:szangvinikus, kolerikus, melankolikus és flegmatikus karakterek elkülönítése. A szangvinikus és kolerikus személyiségűeket extrovertáltaknak, azaz nyitott, kommunikatív, míg a melankolikus és flegmatikus típusú embereket introvertáltaknak, azaz zárkózott, befelé forduló embereknek tartják.

A dumaláda (szangvinikus)

Nagyon hamar felismerhetőek. Nyitottak, beszélgetősek, barátságosak az újonnan érkezőkkel. Ha ők mennek új munkahelyre, hamar beilleszkednek. Nagyon könnyen megértetik magukat bárkivel, simán alkalmazkodnak, sőt igénylik is a változatosságot. Mivel lételemük a beszélgetés, a pezsgés, nem tudnak egyhelyben maradni, ami olyan irodában, ahol sokan dolgoznak egy légtérben, eléggé idegesítő lehet.

​A céltudatos (kolerikus)

Mindig tudják, mit akarnak és azt is, hogyan érhetik el céljaikat. Mindig derűlátóak, szeretnek szervezkedni, tervezni, irányítani. Mindig van egy új ötletük, tele vannak energiával, óriási lelkesedéssel vetik bele magukat a munkába. Velük azért nem könnyű, mert mindig visszajelzésre vágynak és pezsgésük, nyomulásuk sokszor zavaró lehet. Mindazonáltal nem árt jóban lenni velük, hiszen sokat lehet tanulni tőlük.

A méla (melankolikus)

Ők az igazi törzsgárda tagok, nem szívesen váltanak munkahelyet. A végletekig realisták, a pánik, az idegeskedés távol áll tőlük. Számukra alapvető fontosságú a biztonságos munkahely. Nyugalmuk jó hatással lehet a kollégákra, megfontoltságuk sokat segíthet kiélezett helyzetben. Az esetleg kirobbanó munkahelyi konfliktusokat higgadtan kezelik. Néha fafejűnek tűnhetnek, annyira ragaszkodnak elveikhez, és az is idegesítő lehet, hogy megfontoltságuk miatt lassan döntenek.

​A közömbös (flegmatikus)

Érzékeny emberek, a munkahelyi konfliktusokat nehezen kezelik. Viszont ugyanilyen mélyen élik meg a jó dolgokat is, így azokból erőt tudnak meríteni. Hangulatemberek, így kétszer is meg kell gondolni, mikor mit közlünk velük. Bár első pillantásra és talán másodikra is, nagyon zárkózottnak tűnnek, valójában segítőkész emberek, akik hajlandóak kiállni a kollégáikért is. Könnyű őket kihasználni. Velük szemben nem árt nyitottnak és türelmesnek lennünk!


Ne hagyd ki!