munka a tengerparton
Shutterstock

Munkamániás a kollégád? 3 tipp, hogy lépést tarthass vele

Mindenki találkozott már munkamániás kollégával. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy a túlbuzgó munkatárs végtelen energiával rendelkezik: másodpercek alatt válaszol az üzenetekre, a teendői listáját pipálgatja, szabadság alatt dolgozik, és úgy tűnik, sosem pihennek. Érthető módon lehetetlennek is érződik lépést tartani velük, de erre nincs is szükség, hiszen túlhajszoltsághoz és kiégéshez vezethet. Melody Wilding, Business Insider szerzője és egyben vezetői coach osztotta meg a tanácsait, hogy hogyan kezeljük a munkamáiás kollégákat.

Értsük meg, miért csinálja!

Fontos, hogy racionalizáljuk a munkamániás kollégánk viselkedését, és ne kedvtelenedjünk el a teljesítményét látva. Bár könnyű azt gondolni, hogy a munkamániás kolléga szándékosan próbálja felülmúlni a többieket, Wilding szerint ez a legtöbbször nem így van.

Nem tudhatjuk, mi motiválja őket. Lehet félelem vagy magánéleti probléma, de akár előítéletekkel vagy diszkriminációval is szembesülhetnek, ami miatt úgy érzik, hogy keményebben és önfeláldozóbban kell dolgozniuk

– mondta.

Wilding szerint az, ha az alkalmazottak megpróbálják megérteni a munkamániás viselkedésének okait, az segíthet abban, hogy nagyobb empátiával rendelkezzenek, és ne háborodjanak fel egy munkatárs viselkedésén – ebben az esetben a túlbuzgó munkamorálra.

Ne utánozzuk! 

A szakértő azt javasolja, hogy ne próbáljuk meg túlszárnyalni a munkatársat, mert semmilyen produktív előnnyel nem jár majd a verseny – a több munka nem mindig vezet jobb munkához.

A túlhajszoltság sokkal több munkát okozhat mindenki másnak, ami felesleges. Előfordulhat, hogy a munkát újra kell csinálni, mert a munkamániás nem az eredményekre, a hatékonyságra és a teljesítményre összpontosít, és annyira ragaszkodik hozzá, hogy el se tudja engedni

– magyarázta

A határok felállítása az ilyen típusú munkatársakkal szemben az egyik legfontosabb dolog. Wilding szerint érdemes előre megmondani a munkamániás kollégának, hogy mikor és milyen gyakran tervezzük megnézni az e-maileket, és húzzunk éles határvonalat a munkaidővel kapcsolatban.

Ezeknek az elvárásoknak a meghatározása nagyon fontos a munkamániások esetében, mert így nem lesz rajtunk nyomás, hogy lépést tartsunk. Ne engedjünk a csoportnyomásnak, csak azért, mert egy kolléga minden megbeszélésen ott van

– javasolta.

Mi az igazán fontos számunkra? 

Wilding szerint, ha lépést akarunk tartani egy munkamániás emberrel, vesztes csatába indulunk. Inkább a saját versenyünket fussuk, állítsunk fel fontossági sorrendet, hogy mi a sürgős és fontos feladat a siker szempontjából. A szakértő azt javasolta, hogy érdemes lépést is tartani a vállalatunk igényeivel és prioritásaival is, különösen a mostani gazdasági helyzetben:

Az erőfeszítéseink sokkal jobban megtérülnek, ha kapcsolatot teremtünk a vezetőnkkel, és megpróbáljuk megérteni, hogy mit jelent számunkra a siker. A munkamániás nem biztos, hogy ezt tudja, lehet, hogy csak a munka kedvéért dolgozik

– összegezte gondolatait Wilding.

The Conversation

Ne hagyd ki!