Tiltakozás a szakszervezetek mellett
Fotó: Shutterstock

Starbucks: A kirúgott dolgozóknak adott igazat a bíróság

Bíróság kötelezte a Starbucksot, hogy helyezzen vissza állásába hét kirúgott dolgozót, akik támogatták a szakszervezeti kampányt.


Az alkalmazottaknak a Starbucks egyik memphisi üzletében mondtak fel korábban.

Biztonsági előírások

A memphisi bíróság úgy találta: a Nemzeti Munkaügyi Testület elegendő bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az elbocsátás fő oka a Starbucks szakszervezetellenessége volt. Erről korábban itt írtunk.

A memphisi üzlet csak az egyik a csaknem 220 amerikai Starbucks közül, ahol szervezkedésbe fogtak a dolgozók. 46 üzletben a szakszervezet ellen szavaztak, több tucat helyen még folyamatban van a döntés.

A Starbucks az ítélet után közleményben tudatta, hogy nem ért egyet a döntéssel, és valószínűleg fellebbezni fog. A cég továbbra is állítja, hogy azért küldték el ezeket a dolgozókat, mert megsértették a biztonsági előírásokat, ugyanakkor tiszteletben tartják a szakszervezetbe való belépés jogát.

Jogok gyakorlása

A Nemzeti Munkaügyi Testület üdvözölte a bíróság döntését, amelyet fontos lépésnek nevezett.

Megmutatja, hogy ezek a dolgozók, és minden már Starbucks-alkalmazott is, szabadon gyakorolhatják jogukat arra, hogy közösen lépjenek fel munkakörülményeik javítása és szakszervezet alapítása érdekében

- írták.

A Starbucks szakszervezetbe belépett dolgozóit korábban Joe Biden amerikai elnök is fogadt a Fehér Házban. A Starbucks azon is kiakadt, és ők is találkozni szerettek volna az elnökkel.

Ne hagyd ki!