Laptopon gépel valaki, karja alatt egy kutyával
Fotó: Shutterstock

Vállalnád az örökös távmunkát kisebb fizetésért? Itt ez a módi

Egy londoni cégnél felajánlották az alkalmazottaknak a folyamatos otthoni munkavégzést, de a kényelemnek ára van: ötödével csökkenne a fizetésük.

A pandémia kezdete óta megy azon a vita, hogy ki nyer, és ki veszít a távmunkán, a pandémia vége óta pedig azon, hogy vissza kell-e térni az irodába vagy sem.

Az újakhoz igazítanák a régiekét

A Stephenson Harwood jogi tanácsadó cég a pandémia idején Londonon kívül élő munkavállalókat vett fel. Kevesebb fizetésben állapodtak meg velük, hiszen nem kellett nap, mint nap beutazniuk a fővárosba. Ha viszont igen, akkor megtérítették számukra az utazási költséget.

A cégnél most kiterjesztik a távmunka lehetőségét régebbi munkavállalóikra is, de ez azzal jár, hogy ugyanannyit keresnének, mint a pandémia idején felvett munkatársak, vagyis húsz százalékkal csökkenne a fizetésük. A teljes munkaidős távmunka a cégnél mindenki számára elérhető, kivéve a partneri státuszban lévőket. A hibrid munkára is van náluk lehetőség, ennek keretében heti két napot engedélyeznek otthon.

A Stephenson Harwoodnál nem gondolják, hogy sokan választanák az örökös távmunkát. Egy kezdő jogásznak például évi 90 ezer fontos (40 millió forintos) kezdőfizetése van a cégnél. Arra, hogy ehelyett a 72 ezer fontos (32 millió forintos) opciót válasszák, szerintük kevés az esély, hiszen ez a munkakör megkívánja az irodai tapasztalatot, amit másutt még nem tudtak megszerezni.

Rászoktak 

A pandémia idején az otthoni kényelemhez és környezethez szokott alkalmazottakat nehéz visszacsábítani az irodákba. A távmunka jó a munkavállalóknak, mert pénzt és időt takarítanak meg, de a munkáltatóknak is jó, mert ha kevesebb az iroda, kevesebb a költség.

Egyesek szerint a dolgozók kevésbé produktívak, ha csak otthon lézengenek, felügyelet nélkül.

Mások azt mondják, az ingázás nélkül több munkaórát dolgoznak, kevesebb megszakítással, gyakran este és hétvégén is.

Tudományos kutatások szerint a távmunka fokozza a munkavégzés hatékonyságát. A generációk közül a Z hajlandó a legkevésbé beülni az irodába, inkább felmond, erről itt írtunk. A másik oldalon a Google egyik nagy neve pedig abszolút irodaimunka-párti.

Így birkóznak meg a helyzettel a tech cégek, a Wall Street, a Ford és az Airbnb.


Ne hagyd ki!