Nyolc élelmiszercsoport, melyek fogyasztása jótékonyan hathat az agyra
Fotó: Shutterstock

Ételek, amelyek serkenthetik az agyműködést

A megfelelő ételek fogyasztása is segíthet az esetleges mentális egészségügyi problémák kezelésében, ahogyan a kedélyállapotunkra is hatással lehetnek. Mutatunk nyolc olyan élelmiszercsoportot, melyek fogyasztása kifejezetten jótékonyan hathat az agyra.


Nyolc étel az egészségesebb agyért

Egyes élelmiszerek fogyasztása segíthet az agy jó teljesítményének a fenntartásában. Sorolunk néhány élelmiszercsoportot, amelyek kifejezetten ajánlottak az említett cél elérése érdekében:

Fermentált élelmiszerek: Segítenek növelni a bélrendszerben élő hasznos mikrobák sokféleségét. A bélrendszerben lévő baktériumok a szorongástól kezdve az agyunk szerkezetéig számos dolgot befolyásolhatnak – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Tea, kávé és étcsokoládé: Polifenolokban gazdagok, amelyek a bélben fenolsavakká alakulnak, amelyek védő hatással vannak az agysejtekre. Egyes teák egyébként is csökkenthetik a szorongást és javíthatják a memóriát. A koffein növelheti egy olyan enzim szintjét az agyban, ami véd a demencia ellen. Az étcsokoládé pedig fokozza az agy vérellátását, javítja a memóriát és a látást.

Leveles zöldek: Bővelkednek olyan tápanyagokban, amelyek részt vesznek az agy és az idegrendszer működésében. Ezen zöldségek fogyasztása a jobb memóriával és a demencia kockázatának csökkenésével is összefügghet.

Nyers, sótlan diófélék: Értékes polifenolforrások. Amikor ezeket a bélmikrobák megemésztik, fenolsavakat termelnek, amelyek a gyulladás és az oxidáció csökkentésével védik az agyat. Továbbá javítják az agysejtek kommunikációját, és elősegítik új agysejtek képződését.

Bogyós gyümölcsök: Növelik egy olyan vegyület termelését, amely támogatja az agysejtek túlélését, de egyéb jótékony kognitív eredményekkel is járhat a fogyasztásuk.

Bab és teljes kiőrlésű gabonafélék: Amikor a bélben lévő mikrobák lebontják ezek rostjait, melléktermékként rövid szénláncú zsírsavak (SCFA-k) keletkeznek. Az SCFA-k pedig egészségesen tartják a bélgátat, és védik az agyat a gyulladástól és az oxidatív stressztől.

Tenger gyümölcsei és tengeri moszatok: Olyan tápanyagot biztosítanak, amelyek támogatják az agy antioxidáns kapacitását.

Olajos halak: Például a lazac, a makréla, a szardella, a pisztráng, a hering és a szardínia is tele van omega-3-mal. Fogyasztásuk előnyös lehet akár az enyhe kognitív károsodásban és depresszióban szenvedőknek is.

Kolin az egészséges agyműködésért

Az agyműködésünk szempontjából ajánlott azzal is tisztában lenni, mi az a kolin.

Technikailag nem minősül vitaminnak vagy ásványi anyagnak, de a B-vitaminok családjához sorolják. A kolin számos testi funkció működéséhez létfontosságú. Ide tartozik az agy fejlődése, az energiaszint fenntartása, az idegrendszer támogatása és a máj működése, valamint a neurotranszmitter, az acetilkolin előállítása. Ha a kolin nem mozgatja a zsírokat és a koleszterint a májból, ezek felhalmozódhatnak és májkárosodást okozhatnak

- idéztük korábban Trista Best dietetikust.

A szakértő szerint a napi kolinszükséglet a nőknél nagyjából 425 mg, a férfiaknál 550 mg. Kolin leginkább az állati eredetű élelmiszerekben található, azonban fedezni lehet a napi szükségletet akkor is, ha valaki növényi alapú vagy vegán táplálkozási mintát követ, például tofu, diófélék, keresztesvirágú zöldségek, hüvelyesek és quinoa fogyasztásával.

The Conversation

Ne hagyd ki!