Koccintás talpas poharakkal
Fotó: Unsplash

Vezethetek? Szondázd magad a mobiloddal!

Saját telefonunk segíthet elkerülni az ittas vezetést vagy az „ünnepi” lerészegedést. Csak a beszédünket kell elemeznie.

​Egyszerű és kéznél van

Bárki, aki józan marad egy iddogáló társaságban, tapasztalhatja, hogy milyen drasztikusan megváltozik az emberek hangja néhány ital után. A kutatók most kimutatták, hogy az ilyen „szeszbeszéd” elemzése meglepően jó módszer az ittasság mértékének megállapítására. Noha e célra jó ideje léteznek különféle önellenőrző eszközök – a hordozható mini szondától a szemvizsgáló mobilappon át a vizeletvizsgáló vécészagtalanító korongig –, egyik sem tűnik elég egyszerűnek és folyton kéznél lévőnek. Most a Stanford Medicine és a Torontói Egyetem kutatói találtak egy kényelmes és feltűnésmentes megoldást arra, hogy azonnali visszajelzést kaphassunk arról, mennyire vagyunk ittasak. A füllel való becslés helyett precíz mobiltelefonos hangelemzést végeztek, bár egyelőre csak egy kis csoporttal (18 felnőtt).

​Nyelvtörő körömpróba

A józan résztvevők csak annyi szeszt kaptak – testsúlyuk és nemük alapján –, hogy enyhe alkoholos befolyásoltságig jussanak. (Egy órájuk volt meginni az adagot). Angol nyelvtörőket is felolvastattak velük, de mindenkivel mást, és ezt rögzítette a tőlük 60 cm-re lévő okostelefon. Az italozás előtt, majd utána óránként egyszer kellett elmondaniuk a rövid szöveget (mindösszesen nyolcszor). Közben félóránként vizsgálták a légalkoholszintjüket. Ezután a hangfelvételeket egymásodperces szakaszokra bontották, hogy hangmagasság és frekvencia szerint elemezzék. Ebből felépítettek egy adatbázist, és kiderült, hogy az esetek 98%-ában precízen meg lehet állapítani az ittasság szintjét. „Minket is meglepett a modellünk pontossága” – mondja Brian Suffoletto kutatásvezető docens. „Meggyőződésem, hogy az általunk elért kiváló eredmény az élvonalbeli fejlesztések alkalmazásán alapszik, úgymint jelfeldolgozás, akusztikai elemzés, gépi tanulás.”

​Döntő az időzítés

A kutatók szerint ha rendszerüket beépítik az okostelefonokba, úgy megvalósulhat az ittassági szint alapján történő riasztás – például amikor a program azt érzékeli, hogy a beszélő nem vezethet autót. Vagy még két pohár és az asztal alá esik a céges partin. Ehhez persze engedélyezni kell a mikrofonhoz való hozzáférést. De ez még mindig jobb, mint a betört orr vagy a közlekedési baleset. Egy ilyen rendszer könnyen kombinálható lenne az okostelefon más szenzoraival is. „Például a gyorsulásmérő használatával észlelhető a járás szokatlan mintázata. Mégis az időzítés a legfontosabb, amikor az adott személy fogékonyságának optimális pillanatát és a valós idejű támogatás relevanciáját célozzuk meg” – emeli ki Suffoletto. „Amikor valaki elkezd inni, a fogyasztás észszerű mértékére való emlékeztetés hatásos lehet. Ám ha már kezd lerészegedni, a figyelmeztető jelzés hatékonysága csökken.” A kutatásvezető szerint azonban több vizsgálatra lesz még szükség, hogy a résztvevők széles köréből származó, sok hangmintát tartalmazó adatbázist hozzanak létre.


Ne hagyd ki!