Listába szedtük a fontosabb, aktuálisan szedhető gyógynövényeket
Fotó: Shutterstock

Hat gyógynövény, aminek most van a szezonja

Több, igen kedvező hatású gyógynövény is szedhető a júliusi-augusztusi időszakban Magyarországon. Sorolunk közülük néhányat, amelyeknek helyük lehet a családi házipatikában.


Hat gyógynövény, melyek mostanában szedhetők

Cickafark: A virágos hajtásából készült tea a hölgyeknél vérzés- és görcscsillapító hatású a menstruációs időszakban. Palástfűvel és pásztortáskával keverve is kiváló tea készíthető belőle. Görcsoldó és fertőtlenítő fürdő gyanánt is ajánlott, de aranyérproblémáknál és különféle nőgyógyászati gondoknál is mérsékelheti a panaszokat – írja az Egy.

Orbáncfű: Erős nyugtató és altató hatású természetes immunerősítő. Jól jöhet depresszió, fáradtsággal járó idegesség és szorongás esetén. Segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében, valamint a vírusölő tulajdonsága miatt herpesznél, illetve hepatitisz B és C betegségeknél is ajánlott. Segítségül hívható epehajtásra, görcsoldásra, víz- vagy nyákoldásra, de ismert emésztésjavító, savcsökkentő hatása is.

Borsmenta: Epeműködést serkentő, szélhajtó hatású. Étvágyjavító, segíti az emésztést, valamint puffadás ellen is használják. Alkalmazzák szájüregi, gyomor- és bélfertőtlenítőként is. Oldja a menstruációs görcsöket, hideg teája a hányingert is csillapítja. Légúti betegségeknél gargalizálásra és inhalálásra is alkalmas. Teája izzasztó, ezért láz fennállásakor is érdemes kortyolgatni. Illóolaja fejfájáscsillapító, hatékony migrénnél és szédülésnél is.

Citromfű: Nyugtató hatással van a szervezetre, valamint kedvez az emésztésnek is. Elmulasztja a puffadást és támogatja a máj munkáját. Izzasztó, lázcsillapító és görcsoldó, illetve hatékony meghűlés és influenza ellen is. Szabályozza a pajzsmirigy működését, ráadásul menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas. Támogatja az ajakherpesz gyógyulását, és jelentősen csökkentik a kiújulásának az esélyét.

Diófalevél: Emésztést segítő, nyirokrendszert támogató, vérkeringést javító és vércukorszintet csökkentő gyógytea készülhet a diófa egészséges leveleiből. Gyomor-bélhurut, magas vérnyomás és bélférgek ellen, továbbá vértisztítónak, étvágyjavítónak isszák. Forrázatát külsőleg bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására, aranyérbántalmakban ülőfürdőként, torokgyulladás ellen pedig gargarizálónak alkalmazzák. Borogatásként szemgyulladás és hályogképződés ellen is hatékony.

Mezei katáng: A levele, a virága és a gyökere is ehető. A gyökere áztatást követően főzhető és süthető, de jellemzően szárítás után gyógyteának használják. Érdemes kihasználni az inulin-, a keserűanyag-, az aminosav-, a csersav- és a káliumtartalmát. A friss levele fogyasztása vértisztító hatású.

Nagyhatalom lehetnénk gyógynövényekből, de nem vagyunk azok

Egyébként jelenleg nagyjából 120 milliárd forintos magyar gyógynövényszektorról beszélhetünk. A hazai gyógynövényágazat termékei teákban, illóolajokban és fűszernövényekben is megjelennek. Emellett az ágazat fontos szerepet játszik például a magyarországi környezetvédelemben és a fenntartható mezőgazdaság elérésében is. A támogatása ezért is fontos lehet.

Az elsődleges termesztés során még nem válik szét egy adott növény esetében, hogy gyógyszer-, vagy élelmiszeripari felhasználásra készül. (...) Ha élelmiszerként kerülnek felhasználásra ezek a gyógynövények, akkor figyelembe kell venni az egyes élelmiszerekre vonatkozó állításokat, a gyógyhatásra való utalásokat, amelyeket mind nemzetközi, mind pedig hazai környezetben is elég szigorúan, jogszabályi keretek között tehetünk meg

- idéztük Czirbus Zoltánt, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnökét.

Megjegyzik, a statisztikák alapján nem szorulna gyógynövényimportra Magyarország, azonban Szerbiában vagy Horvátországban például kamillát hatékonyabban és olcsóbban állítanak elő, mint hazánkban. Ezért szükség lenne a magyar versenyképesség növelésére is. Emellett egy másik problémára is rávilágítottak.

A gyógynövényszektor sajátossága, hogy a termesztők nagy része kis, akár egy hektár alatti területen gazdálkodik, így könnyen kimaradhat a támogatásból

- mondta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke.

Ne hagyd ki!