Emberek milliói küzdenek krónikus vagy szórványos ízületi fájdalmakkal. Ezek gyakran gyulladásokra, sérülésekre, túlterheltségre vezethetők vissza. Az eset súlyossága függvényében gyógyszerekkel, fizioterápiával esetleg bizonyos élelmiszerek fogyasztásával is csökkenthető a fájdalom. Felsorolunk néhány példát az utóbbira.
Megfelelő étkezéssel az ízületi problémák ellen
Gyümölcsök, zöldségek, halak, diófélék és babban gazdag ételek fogyasztása segíthet az ízületi fájdalmak enyhítésében a Arthritis Foundation szerint. Azonban óva intenek a többszörösen feldolgozott élelmiszerektől, a telített zsíroktól, a vörös húsokat, a szénhidrátokat és a cukortól.
Az alapítvány szakértői a mediterrán étrendet is az ízületi problémával küzdők figyelmébe ajánlják, hiszen az jellemzően nagyobb arányban tartalmazza az említett, kedvező élelmiszereket – jegyzi meg a Magyar Mezőgazdaság.
De mutatunk öt olyan élelmiszercsoportot, amelyek fogyasztása segíthet az ízületeken (persze ha valakinek hasonló gondjai vannak, mindenképpen egyeztessen orvossal a számára leginkább megfelelő kezelésről). Íme a lista:
Káposztafélék: A brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta és a fehérrépa antioxidánsokkal rendelkeznek, amelyek segítenek csökkenteni az ízületi problémákat. A kelbimbó, a mángold és a főtt kelkáposzta is gazdag K-vitaminban, ami enyhítheti fájdalmat, mivel az ezen vitamintól függő fehérjék jelen vannak az ízületi szövetekben. Ezen élelmiszerek bizonyítottan segítenek az osteoarthritis elleni küzdelemben is, hiszen lassíthatják a porcok pusztulását.
Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek: A halolaj és a csukamájolaj is nagy mennyiségben tartalmaz két omega-3 zsírsavat, amelyek csökkentik a gyulladást az ízületekben és a kötőszövetben. Emellett segítik a gyulladáskeltő omega-6 vegyületek arányának mérséklését, amelyek gyakran az ízületi fájdalmak okozói. Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók például a lazacban és egyes magvakban.
Gyümölcsök: A gyümölcsök tele vannak rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek a szervezetben lévő gyulladások és betegségek ellen küzdenek. Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, melyek például segítenek táplálni az egészséges bélbaktériumokat, valamint a szív egészségét is elősegíthetik. Külön figyelmet érdemel a szeder, a szilva, az alma, a papaya, az ananász, az áfonya és a kékszőlő, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.
Lencse és bab: A lencse, a bab és egyéb hüvelyesek rostokat, fehérjéket és antociánt tartalmaznak, ami csökkentheti a gyulladást az ízületekben. Ugyanakkor nem javasolt túl sok hüvelyesest fogyasztani, mivel gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak.
Fokhagyma és néhány fűszerek: A fokhagyma, a gyömbér és a kurkuma szintén segítenek csökkenteni a gyulladást. Emellett a dialil-diszulfin enzimnek köszönhetően megelőzhetik a porckárosodást is.
Bónusz: megemlítenénk egy házias ételt is. A pozitív tulajdonságai miatt a kocsonya fogyasztása különösen kedvezhet azoknak, akiknek ízületi problémáik vannak (amennyiben valaki nem rajong a kocsonyáért, annak a hasonló hatásai miatt érdemes lehet a disznópaprikást kipróbálnia helyette). Bővebben a kocsonyáról ebben a cikkünkben olvashatsz.