Ilyen áron is alig találnak utasokat
Fotó: Shutterstock

SOS jelek a luxus hajóutakat szervező cégektől

Nagy bajban van az óceáni luxushajózás. A problémáik rákényszerítik a hajótársaságokat, hogy a korábbiaknál jóval olcsóbban, átszámítva akár napi 11 ezer forintért is kínáljanak karibi luxusutakat.


Nagyon nehéz helyzetben vannak az óceáni luxushajózási társaságok

A koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei közé sorolhatók az óceánjáró luxushajókat üzemeltető cégek. Több hónapra le kellett állniuk a pandémia alatt, majd az újraindulásuk is nehezen ment. Nem volt vonzó sem a legénységnek, sem a potenciális vendégeiknek egy világjárvány után akár hetekre összezsúfolódni egy meglehetősen kis helyen idegenek százaival, esetleg ezreivel, rendkívül messze a kórházaktól.

Az sem tett jót az ágazatnak, hogy a járvány kitörésekor azzal volt tele a világsajtó, hogy egy luxus óceánjáró lett az egyik szuperterjesztő gócpont, ami miatt a legénység és a vendégek napokig nem hagyhatták el a fedélzetet.

Ehhez társultak az utóbbi hónapokra jellemző világgazdasági félelmek, az oroszok elleni szankciók, valamint az üzemanyagárak és az általános infláció elszállása. Mindezekből következik, hogy a vállalatok nem tudják a hajóikat vendégekkel megtölteni, így gazdaságosan üzemeltetni – írja a telex.

Talán sosem volt ennyire olcsó a luxushajós óceánjárás

A helyzetet rendkívül kedvezményes jegyekkel próbálja kezelni több nagy társaság (például a Carnival Cruises, a Holland America és az MSC Cruises), mert az olcsó jegyekkel is jobb a hajókat járatni, mint szinte üresen.

Azonban a nyári csúcsszezon végével annyira visszaesett a keresletük, hogy már napi 26 dollár alatt is – nagyjából 11 ezer forint – kínálnak karibi luxusutakat egy főre vetítve. Az ár jellemzően teljes ellátást takar (alkoholos italok nélkül), de hozzá adódik néhány adó és járulék.

A cégek helyzetének súlyosságát jól mutatja, hogy például a Carnival Cruise pénzügyi jelentése szerint idén a csúcsidőszakban (június-július-augusztus) átlagosan 84 százalékos kihasználtsággal működtek az óceánjáró luxushajóik. Ezzel szemben a járvány előtt ez az érték jellemzően 100 százalék felett volt a nyári hónapokban, tehát a befogadó-képességüket pótágyakkal kellett növelniük, hogy ki tudják szolgálni a keresletet.

A luxushajózással ellentétben sokkal drágábbak lettek a szállodák

A sokkal olcsóbbá váló luxushajózással párhuzamban érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt években a szállodák költsége az egekbe szökött. Az idei nyári főszezon kezdetén az egy évvel korábbi adatokhoz képest például Horvátországban 9,4, Spanyolországban 8,3, Görögországban 9,4, Olaszországban pedig 6,6 százalékos volt az infláció, de a szállodák költségei jellemzően jóval nagyobb mértékben nőttek.

Magyarországon a felmérések azt mutatták, hogy 70 százalékos emelkedés volt tapasztalható a szállodák áraiban a tavalyi év első negyedévéhez képest 2022 első hónapjaiban. Pedig akkor éppen csak, hogy elkezdődött az energiaárak emelkedése, ami mostanra sokszorosára növelte a hotelek rezsijét.

Ne hagyd ki!