Horvátországba és Törökországba egyszerűbbé vált az utazás
Fotó: Shutterstock

Várható a tavalyihoz hasonló ársokk az idei nyaraláson?

Idén nyáron sem várható, hogy olcsóbb lesz a külföldi nyaralás, azonban nem valószínű akkora drágulás, mint amekkora az előző szezont jellemezte. Mindezek fényében megmaradhat a magyarok utazókedve.


Optimisták a magyar utazási irodák

Tavaly kiemelkedő drágulással kellett szembenézniük a külföldön turistáskodó magyaroknak. Azonban úgy tűnik, hogy áremelkedés szempontjából kisebb meglepetéseket tartogat 2023, mint amekkorákat 2022 hozott.

Az infláció és az üzemanyagárak emelkedésének hatását a tavalyi év második felében már erősen érezték a turisztikai piacon is, ahol átlagosan 15-20 százalékos, vagy helyenként ezt meghaladó áremelkedések voltak jellemzők. Most azonban a tavalyi év második feléhez, különösen a negyedik negyedévhez képest egyelőre nem tapasztalnak nagyobb emelkedést a piaci szereplők. Még nagyon az év elején vagyunk, de ha nem történnek további kedvezőtlen, az utazások árát befolyásoló változások, bízunk benne, hogy a tavalyihoz viszonyított idei áremelkedések nem haladják meg a 10 százalékot

- nyilatkozta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) a szóvivője a VG-nek.

Hasonló a helyzet azoknál a turisztikai csomagoknál is, amelyek rapülőgépes utakat tartalmaznak. A drágulás javán túl lehet a piac ezekben az esetekben is, hiszen a repülőjegyek díja már 25-30 százalékot emelkedett éves alapon.

A drágulás ellenére változatlanul nagy a kereslet a szervezett utak és a külföldi nyaralások iránt. A last minute lehetőségre spekulálók tavaly nem jártak jól, és ez a tendencia várhatóan idén is folytatódni fog, a biztonság és a tervezhetőség felértékelődött, érdemes a tervezett induláshoz képest idén is inkább minél korábban lefoglalni a repülőjegyeket vagy az utazási csomagokat a kedvezőbb árak elérése érdekében

- tette hozzá a szóvivő.

Nem lehet nagy változás a célországokban

A szakember megjegyezte, arra lehet számítani, hogy a korábbi nyarakon megszokott desztinációk lesznek a legnépszerűbbek idén is. Tehát Törökország, Görögország, Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Egyiptom, Tunézia és a tengeri hajóutak is keresettek maradhatnak.

Horvátország, a verhetetlen nyári kedvenc esetében ráadásul a schengeni övezethez csatlakozással nagy előnyként jelentkezik idén a sokkal gyorsabb határátkelés, bár az autópálya-kapuknál csúcsforgalomban ezután is torlódásokra lehet számítani

- mondta Bakó Balázs.

Emlékeztett rá, hogy Törökországnál is van könnyítés, hiszen szabadidős céllal magyar személyi igazolvánnyal is be lehet lépni az országba 2022 őszétől.


Ne hagyd ki!