Egy pohár aprópénzből kihajtó növény
Fotó: Unsplash

Kétszámjegyű hozam, kockázat nélkül?

Lekötött bankbetétekkel nem, az alapkamathoz kötött pénzintézeti konstrukciókkal és az állampapírokkal viszont könnyen legyőzhetjük az inflációt.


Mit kínálnak a bankok?

A kétszámjegyű betéti kamat óriási reklám. Nem is csoda, hogy néhány pénzintézet már 10 százaléknál is magasabb kamatot fizet a lekötött betétekre. Ezzel a hazai tulajdonosú MagNet és Gránit Bank, vagy éppen az osztrák hátterű Oberbank elsődleges célja, hogy friss tőkét csalogasson be, amit aztán üzletpolitikája alapján vagy hitelként folyósít 10 százaléknál jóval magasabb kamaton, vagy 14-15 százalékos kamatozású jegybanki betétben helyezi el. A nagybankok közül az OTP 8 százalékos ajánlata gavalléros, a legnagyobb hazai hitelintézet a leköthető összeg maximumát azonban a lejáró egyéves magyar állampapír névértékéhez köti. Ebből is jól látszik, a hazai bankok legnagyobb konkurenciája az államkötvény, sok nagybank ezért nem is száll be a kamatversenybe.

Ebből már nyugdíjba lehet menni

A szeptember végén három év után újra elindult 3 éves Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) kamatozása a 3 hónapos kincstárjegyéhez igazodva afelett fizet 1 százalék prémiumot, ami ráadásul mostantól kamatadó mentes. A megelőző naptári év hivatalos inflációjára a 2027-ben lejáró kötvényre 0,75 százalék, a 2029-ben lejáró kötvényre 1,5 százalék kamatprémiumot fizet az állam, és mivel az infláció emelkedő trendben van, a PMÁP hozama jövőre minden bizonnyal még magasabb lesz. A következő 4 évre 7 százalék, 6 évre 6 százalék körüli átlagos éves áremelkedési ütemet jósolnak a szakértők, így ezeknek a papíroknak az éves hozama 7,5-8 százalék körül alakulhat. Ha viszont beindul az ár-bér spirál, akár lejáratig is maradhat a kétszámjegyű államkötvény hozam.

A következő években egyébként a bankoknál és befektetési társaságoknál megvásárolható “sima” államkötvényekkel is jól lehet keresni. A 3 év múlva lejáró 2025/C évente közel 14 százalékos, de a 10-15-20 év múlva kifutó hosszabb lejáratú papírok is 10 százalék körüli éves hozamot fizetnek miközben az újabb kibocsátásúak nyeresége után sem kell kamatadót fizetni. De tovább csemegézve: ha sikerül kifogni például a 2051-ben kifutó G jelzésű zöld államkötvényből, akkor 9 százalékos éves hozamot realizálhatunk forintban. Vagy ugyanennyit euróban, ha brókerünk elég ügyes és hozzájut mondjuk az MVM 2027-ben lejáró papírjaihoz, amelyek a jelenlegi vérzivataros időkben szintén olcsón beszerezhetőek. Egy jól időzített vásárlással, ahogy mondani szokás, nyugdíjba is lehet menni.


Ne hagyd ki!