Egy Facebookra hajazó értesítési ikon mellette egy kereszttel a klaviatúrán, ami az elhalálozásra utal
Fotó: Shutterstock

Mi történik a közösségi fiókjainkkal a halálunk után? Összefoglaltuk

Biztosan megfordult már a fejedben, hogy vajon mi lesz a sorsa a különböző közösségi média platformokon regisztrált fiókjaidnak, ha történik veled valami. Aggodalomra semmi ok, a vállalatok erre is gondoltak, a személyes adataid nem kerülnek rossz kezekbe, ha megteszed a kellő óvintézkedéseket.Facebook

A Facebook meglehetősen sokáig nem törődött az élők sorából távozó felhasználók fiókjaival, de idővel rájött, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül azt a közel 30 millió profilt, amelyek gazdái már nincsenek köztünk. Az oldal jelenleg két opciót kínál a szóban forgó esetre:

  • emlékoldallá alakított profil: ha szeretnél egy platformot, ahol barátaid, szeretteid, családtagjaid különböző posztokkal megemlékezhetnek rólad, akkor beállíthatod, hogy halálod után a Facebook emlékoldallá nyilvánítsa a profilodat. Ebben az esetben érdemes kijelölnöd egy hagyatéki kapcsolattartót, aki gondozza, vagy akár idővel véglegesen törli felhasználói fiókodat, valamint értesíti a Facebook-ot a halálhíredről. Ha ezt az opciót választod, akkor neved mellett meg fog jelenni az „In memoriam" szöveg.
  • a fiók törlése: dönthetsz úgy, hogy halálod esetén a fiókodat végleg törölje a Facebook. Ez azt jelenti, hogy ha a kijelölt hagyatéki, vagy egy hitelesített kapcsolattartód jelzi a Facebook-nak a szomorú hírt, akkor az oldal minden üzenetedet, képedet, bejegyzésedet, hozzászólásodat, reakciódat és adatodat azonnal és véglegesen letörli a platformról.

Fontos megjegyezni, ha a kijelölt kapcsolattartó nem felel meg a Facebook jogi követelményeinek és feltételeinek, akkor a profil változatlanul fennmarad a platformon.

További információk EZEN A LINKEN.

Instagram

Mivel az Instagram a Facebook Meta leányvállalata, ezért a felhasználóknak lényegében ugyanazok a lehetőségek állnak rendelkezésükre, mint a Facebook esetében. Közeli hozzátartozók vagy jogilag felhatalmazott képviselők az elhunyt születési anyakönyvi kivonatának és a halotti anyakönyvi kivonatának beküldése után kérvényezhetik az Instagram-nál hogy a szóban fogó profilt nyilvánítsa emlékoldallá, vagy véglegesen törölje a platformról. Az Insta esetében is érvényes, hogy ha a kérvényező nem felel meg a jogi követelményeknek, akkor a profil változatlanul fennmarad az oldalon.

További információk EZEN A LINKEN.

Twitter

A Twitter-rel már más a helyzet, a platform ugyanis rendkívül szigorú szabályokat alkalmaz elhunyt felhasználóival kapcsolatban. A profil tulajdonosának halála után senki nem férhet hozzá a fiókhoz. Egyedül az elhunyt közvetlen hozzátartozói kérvényezhetik a fiók törlését, amelyet a Twitter csak akkor hagy jóvá, ha a kérvényező igazolja személyazonosságát és bemutatja az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

További információk EZEN A LINKEN.

Gmail

A Google egy kicsit más megközelítést alkalmaz, mint az előbb felsorolt platformok. A Gmail-nek létezik egy inaktivitást kezelő funkciója. Ennek segítségével meg lehet adni bizonyos paramétereket, amelyek alapján a keresőóriás meg tudja állapítani, hogy egy felhasználó már nem használja levelező fiókját. Például be lehet állítani egy bejelentkezési küszöbértéket, amit, ha nem teljesít bizonyos időn belül a tulajdonos, akkor a Google jelez. Méghozzá azoknak az embereknek, akiknek az e-mail címét a felhasználó megadta az értesítendő személyek listáján.

A tulajdonosnak két lehetősége van:

  • az általa megadott paraméterek szerint hozzáférést biztosít a kijelölt személyek számára a fiókjához,
  • vagy beállítja, hogy a Google törölje a fiókját, ha az inaktív státusz igazolást nyer

További információk EZEN A LINKEN.

A LinkedIn, a Snapchat, a Tumblr, a Yahoo, a Microsoft és a hozzájuk hasonló platformok jellemzően egy standard eljárást követnek. Esetükben közeli hozzátartozók a halotti anyakönyvi kivonat elküldésével kérvényezhetik elhunyt hozzátartozójuk fiókjának törlését.

Ne hagyd ki!