Ausztriában és Lengyelországban is kisebb a korhatár, mint nálunk
Fotó: Shutterstock

Ezekben az országokban a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár

Mutatunk egy listát arról, mely országokban a legalacsonyabb jelenleg a nyugdíjkorhatár világszinten. A felsorolásból kiderül, Ausztriában és Lengyelországban is hamarabb lehet kivonulni a munka világából, mint nálunk. Magyarországon mégis rendszeresen beszédtéma a korhatár esetleges emelése.


Világszerte különböznek a nyugdíjkorhatárok

A globális képet tekintve Kínában a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár a Quartz összesítés szerint. Ott a nők 50, a férfiak 60 éves koruktól jogosultak az időskori ellátásra. Leginkább azokban az országokban láthatunk ennél jóval magasabb korhatárokat, ahol öregszik a társadalom. Egyes államokban részben a határ emelésével próbálják megoldani például azt a problémát, hogy egyre kevesebb járulékfizetőre jut egyre több nyugdíjas.

Kína mögött a legalacsonyabb nyugdíjkorhatárral rendelkező országok listájának második helyén Oroszország áll, a harmadik pozíciót pedig Indonézia foglalja el. De mutatjuk a teljes felsorolást!

A legalacsonyabb nyugdíjkorhatárú országok:

 • Kína - Nők: 50 év, Férfiak: 60 év
 • Oroszország - Nők: 57 év, Férfiak: 62 év
 • Indonézia - Nők: 57 év, Férfiak: 57 év
 • Kolumbia - Nők: 57 év, Férfiak: 62 év
 • Törökország - Nők: 58 év, Férfiak: 60 év
 • Costa Rica - Nők: 60 év, Férfiak: 62 év
 • Szaúd-Arábia - Nők: 60 év, Férfiak: 60 év
 • India - Nők: 60 év, Férfiak: 60 év
 • Dél-Afrika - Nők: 60 év, Férfiak: 60 év
 • Ausztria - Nők: 60 év, Férfiak: 65 év
 • Lengyelország - Nők: 60 év, Férfiak: 65 év
 • Argentína - Nők: 60 év, Férfiak: 65 év

 Nincs napirenden a magyar nyugdíjkorhatár emelése

Rendszeresen előkerülő, forró beszédtéma Magyarországon (is), a nyugdíjkorhatár esetleges emelése, de az uniós helyreállítási tervben is szerepel a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reform. A 2025. március 31-ig elkészítendő csomagnak egyik sarkalatos eleme lehet a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítása, egyebek között a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével, valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével.

Emiatt Komjáthi Imre MSZP-s országgyűlési képviselő Varga Mihály pénzügyminisztert kérdezte írásban arról, mikortól és hány évre emeli az Orbán-kormány a nyugdíjkorhatárt. Tállai András államtitkár válaszolt röviden: Az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden.

Az ellenzéki képviselő egy másik kérdésében a Nők 40 program további sorsáról érdeklődött. Ott is azt a választ kapta, hogy a kormány nem tervez változást.

A korábbi nyugdíjazás lehetővé teszi a például a nagymamák számára, hogy aktívabb szerepet tudjanak vállalni az unokáik gondozásában, ezzel követett módon segíti a fiatal édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra. Az intézkedés ezzel a munkaalapú társadalom erősítését is szolgálja, segítve a nemzedékek közötti együttműködést és szolidaritást

– indokolta az államtitkár a döntést.


Ne hagyd ki!