A magyarok fele nem tesz félre a nyugdíjas évekre
Fotó: 123RF

A pénz vagy a szándék hiányzik? Sok magyar nem tesz félre a nyugdíjas évekre

Újabb európai felmérés bizonyítja, hogy nem állunk jól az öngondoskodással.


Kisebbik fele, nagyobbik fele

Egy 16 országra kiterjedő felmérés szerint a magyaroknak az átlagnál jóval nagyobb százaléka, csaknem fele nem rendelkezik semmilyen kiegészítő nyugdíj-megtakarítással – írja közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége. A kutatásból, amelyet az Insurance Europe készített, az is kiderült, hogy az összes válaszadó 38 százalékának nincs semmilyen kiegészítő megtakarítása.

Magyarországon ez az arány 48 százalék.

A felmérésben az európaiak ötöde felelte azt, hogy a koronavírus-járvány hatással volt a nyugdíj-megtakarításaira. A magyarok esetében ez az arány 30 százalék volt.

  Más kutatások szerint sem rózsás a helyzet

Más felmérések is azt mutatják, hogy a magyarok közül csak kevesen számítanak kényelmes nyugdíjas életre.

A Groupama Biztosító megbízásából novemberben készült felmérésből kiderült, hogy bőséges vagy legalább kényelmes életre a 18-65 év közöttiek csupán 13%-a számít, míg csaknem 60% azt gondolja, hogy igényeihez képes szűkösen, vagy egyáltalán nem lesz elegendő a jövedelme nyugdíjas éveiben. Mindeközben a nyugdíjas élet tervei között nem szerepelnek hatalmas kiadásokat jelentő tételek, a bakancslistás külföldi utazások például nem kerültek be a legfontosabb célok közé. A család támogatása, az unokákkal együtt töltött idő, belföldi utazás, egészséges táplálkozás a legfontosabbak, melyekre költeni szeretnénk nyugdíjas korunkban.

A válaszokból az is kiderült, hogy az emberek várakozása szerint az állami nyugdíj összege a nyugdíj előtti jövedelmük alig több, mint felét (53%) fogja kitenni. Nem véletlen, hogy nagyon sokan számolnak azzal, hogy ezt valahogy kiegészítsék majd.

Akik elkezdték, 34 évesen vágtak bele

Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a nyugdíj melletti munkavállalás. Erre minden negyedik honfitársunk készül, ami némi ellentmondást is rejt magában, hiszen miközben szeretnének mielőbb inaktív státuszba kerülni, még éveket, esetleg évtizedet terveznek dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése után.

Mások nyugdíjcélú megtakarításaik, illetve egyéb felhalmozásaik gyümölcsét szeretnék majd élvezni: a magyarok 21 százaléka nyugdíjcélú, míg 19 százalékuk egyéb megtakarításból tervezi kiegészíteni állami nyugdíját.

A felmérés alapján minden negyedik aktív felnőtt rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és ezt a takarékosságot átlagosan 34 éves korukban kezdték el. Egyébként az általános vélemény, hogy a harmincas éveinkig mindenképpen el kell kezdeni valamilyen nyugdíj előtakarékoskodást.


Ne hagyd ki!