Jövőre több pénzt kapnak a nyugdíjasok, mint idén, mindenki számolgat
Fotó: Shutterstock

Minden nyugdíjas azt számolgatja, mennyivel kap többet jövőre, segítünk

A hazai nyugdíjasok ezekben a napokban megkapták a 80 ezres nyugdíjprémiumot és a tervezettnél magasabb infláció miatt járó korrekciót. Most azonban újra számolgathatnak, mert a kormányfő bejelentette, hogy jövőre a teljes 13. havi nyugdíjat megkapják a szokásos ellátáson felül. Számoljunk!


Ez volt idén

A KSH szerint 2020-ban 150,5 ezer forint volt az átlagnyugdíj összege, legyen az az alap a számításhoz. Az összeget szorozzuk meg az idei, év eleji "rendes" nyugdíjemeléssel, továbbá toldjuk meg a magasabb infláció miatt járó (ebben az évben erre kétszer is volt példa) korrekcióval. Azt kapjuk, hogy év végére az átlagnyugdíj összege felment 157,8 ezer forintra (az mfor.hu számításait használjuk). Ezekből a tételekből 33,6 ezer forint plusz jött össze. Ehhez jött hozzá a 80 ezer forintos prémium, valamint a 13. havi nyugdíj - még februárban kifizetett - egy heti része, 38,7 ezer forint. Ez így összességében 152,3 ezer forintot tesz ki, ami a rendes nyugdíjakon felül idén megillette a jogosultakat. Szándékosan nem használjuk mi sem a pluszpénz kifejezést, ez ugyanis törvény szerint jár a nyugdíjasoknak.

 Ez várható jövőre

A következő évre a kormány változatlanul 3 százalékos nyugdíjemeléssel számol, holott az inflációs kilátások romlottak az elmúlt időszakban, így a 2022-es költségvetési törvényben foglaltak már elévültek. Ebből kiindulva az átlagnyugdíj összege 162,6 ezer forint lesz januárban. Ami az egyéb tételeket illeti: a 13. havi kiszámítása során nincs nehéz dolgunk, mert fillérre ugyanennyi lesz, mint a januári nyugdíj.

A korrekció és a prémium becslése nem egyszerű, és nem is lehet tűpontos, mert szinte napról napra változik a helyzet, és arra lehet számítani, hogy lesznek korrekciók még az ősz elején publikált adatokhoz képest is. Az MNB szeptemberi inflációs jelentésében mindenesetre az szerepel, hogy az infláció jövőre 3,4-3,8 százalékos lehet, a GDP éves növekedése pedig 5-6 százalékos.

3,8 százalékos éves átlagos inflációval számolva, a nyugdíjkorrekció éves szinten 15 500 forintot fog jelenteni. A prémium pedig - 6 százalékos GDP-bővülésre alapozva - további 50 ezer forintot. Ezek így - együtt a 13. havival - csaknem 230 ezer forintot (228,1 ezer forintot) tesznek ki, tehát ennyi pénz jön majd a rendes, év eleji emeléssel növelt nyugdíjon felül éves szinten, ha ez a makropálya valósul meg. Ami azt jelenti, hogy idénhez képest 75 750 forinttal több lesz az évközi intézkedésekre visszavezethető kifizetés, amivel a nyugdíjasok számolhatnak.

Így költenek a nyugdíjasok

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért honlapján közölt felmérés eredménye szerint a válaszadók 52 százaléka leginkább a családjára költené a novemberben megkapott 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de 45 százalékuk az egészségügyi kiadásait is megtoldaná a pénzből. A 41 százalékuk az otthonára, illetve élelmiszerre is fordítana az összegből, 37 százalékuk félre is tenne belőle valamennyit. Ebben a cikkünkben pedig azt részleteztük, hogy a hétköznapi szolgáltatások és termékek közül mennyi mindenre lenne elég a 80 ezer forint.

Ne hagyd ki!