Kisebb élelmiszerüzletek ezrei húzhatták le a rolót az ársapkák miatt a hazánkban
Fotó: Shutterstock

Jól betett a kisboltosoknak az élelmiszerárstop

Az élelmiszerárstop megszűntetését kéri az egyik kereskedelmi szervezet a kormánytól, arra hivatkozva, hogy az ársapkák nem érték el a céljukat. Emellett több ezer üzlet húzhatta le a rolót tavaly a hatósági árak miatt a szakértő szerint.


Komoly veszteséget jelentenek az ársapkák több élelmiszerüzletnek

Az ársapkák azonnali megszüntetését szorgalmazza a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Az árstop alá eső termékeket 2021. október 15-ei árakon kell tartaniuk a boltoknak. Ez mostanában különösen nehéz, hiszen az ukrajnai háború, az aszály és az energiaárak emelkedése is jelentős plusz terhet ró a kereskedőkre.

Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki

- nyilatkozta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az ATV-nek.

Egyre nehezebben tarthatók az ársapkák a CBA szerint is

Komoly terhet jelentenek a kereskedőknek a hatósági árak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint is. A beszerzési és a fogyasztói árszabás közötti jelentős különbséget nekik kell finanszírozniuk. Ráadásul ezeknek a termékekre igen nagy a kereslete.

Ez a fajta termékigény növekmény folyamatosan emelkedik. Még az árstop bevezetésének az elején nem is volt olyan nagy mértékű ez a nyomás, de ahogy gyakorlatilag telnek-múlnak a hónapok, egyre nagyobb az igénytöbblet. Ahogy említettem ez teljesen érthető, hiszen ezeknek az árucikkeknek a fogyasztói ára rögzített elég régóta

- tette hozzá az igazgató.

Szerinte a vidéki kis és családi vállalkozásoknak okozzák a legnagyobb nehézséget az ársapkák. Az üzletláncok velük szemben könnyebben el tudják osztani az árstop okozta veszteséget a több ezer termékükön, de a kisboltoknak nincs ilyen lehetőségük.

Több ezer bolt zárhatott be az ársapkák miatt

A tavalyi első félévben több, mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több, mint négyezer kisbolt is bezárhatott

- mondta Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

A közgazdász szerint tehát több ezer is lehet azon üzletek száma, amelyek az árstop áldozatává váltak 2022-ben. Szerinte idén is folytatódhat a bezárási hullám, ami a továbbiakban is kiemelkedő inflációval magyarázható.

23,1 százalék volt az átlaginfláció Magyarországon novemberben éves alapon az Eurostat harmonizált fogyasztóiár-indexe (HICP) szerint. Az élelmiszerek áremelkedése a teljes termékcsoportot nézve 49,2 százalékra rúgott. Hazánk az első helyre ugrott az éves általános drágulás tekintetében az Unióban, megelőzve a korábban listavezető balti országokat.

Ne hagyd ki!