Idén különösen sok kiskereskedelmi üzlet zár be az országban
Fotó: Shutterstock

Mikor lesz vége? Sorra húzzák le a rolót a hazai boltok

Több ezer kiskereskedelmi egység zárhat be végleg Magyarországon az idén. Két évtizede folyamatosan csökken a számuk, de most ráerősíthetnek a folyamatra például az energiaköltségek és a bérköltségek kiugró emelkedései, vagy az ársapkák is.


Boltok ezrei zárnak be idén is

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint az év első felében több mint 2000 kiskereskedelmi egység zárt be hazánkban, így a boltok száma 110 ezer alá csökkent. 450 élelmiszer és italbolt, valamint 180 zöldséges, mintegy 400 ruhabolt, közel ugyanennyi iparcikkes és 150 használtcikkes ment csődbe az említett időszakban – jegyzi meg a Portfolio.

Ha nem erősödik tovább a tendencia - amire nem sok esély van, hiszen a rezsiköltségek java mostanában csapódhat le az üzleteken - akkor több mint 4000 kiskereskedelmi egység zárhat be idén.

Az infláció további emelkedése és a rezsiköltségek növekedése olyan jelentősen csökkenti a vásárlóerőt, hogy sokan a tavalyinál alacsonyabb mennyiségben fognak tudni vásárolni. Az infláció karácsonykor tetőzhet majd, ami miatt az ünnepekben a tavalyi szint környékén alakulhat a kiskereskedelem volumene, de növekedés nem várható

- idézi a portál Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárát.

A szakember megjegyezte, hogy a kiskereskedelmi boltok száma két évtizede csökken, de 2022 az átlagosnál több bezárást hozhat.

Más elemző is pesszimista

Elemzők szerint az év második felében az energiaárak robbanása, illetve az árstop kiterjesztése két újabb élelmiszerre okoznak leginkább problémát a kiskereskedelemben. Többen lesznek, akik ezeket nem tudják kigazdálkodni.

Az árstopok hosszabb távon nem tesznek jót a gazdaságnak – a továbbiak bevezetése helyett lassan a kivezetésükön kellene gondolkodni

- nyilatkozta Virovácz Péter, az ING Bank elemzője.

Az ő véleménye az, hogy az ársapkáknak ugyan van rövidtávú hasznuk, azonban hosszabb távon a társadalom a kárvallottjuk lehet.

Elszállt az infláció

A boltok a költségeik növekedését érvényesíteni próbálják az áraikban, ami jól látszik a friss inflációs adatokban. Azonban kérdéses, hogy mekkora drágulást viselnek el a vásárlóik. Éves összevetésben a 21,1 százalékos októberi általános infláció annyira magas, hogy 1996 óta nem volt rá példa Magyarországon.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2 százalékal nőttek. 12 hónap alatt, 2021. októberhez viszonyítva a háztartási energia 64,4 százalékkal, az élelmiszerek 40,0 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 14,9, a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 12,8, a szolgáltatások díja pedig 8,3 százalékkal emelkedett.

Ne hagyd ki!