A keresletnek is jelentős a befolyása a kínálatra
Fotó: Shutterstock

Olcsóbb, silány minőség vár ránk a boltokban a jövőben?

Csökkenhet a fogyasztás és átalakulhatnak a vásárlói kosarak a közeljövőben a magyar élelmiszergyártók szerint. A kiugró infláció miatt előfordulhat, hogy megnő az olcsóbb, de silányabb minőségű áruk aránya a boltokban, bár erre a keresletnek lesz hatása.


Árat kellett emelniük a gyártóknak

A pandémia okozta gazdasági nehézségek után a termelési költségek roppant emelkedésével is szembe kellett nézniük a közelmúltban az élelmiszergyártóknak, valamint hosszú ideje problémák vannak bizonyos alapanyagaik ellátási láncában is.

Először a Covid-19 miatt aggódtunk a munkavállalók egészségéért és a termelés folyamatosságáért, majd a megszakadt ellátási láncok hatásait próbáltuk minimalizálni, a legutóbbi időszakban pedig a folyamatos és drasztikus költségemelkedések jelentik a kihívást, amelyet tovább nehezít az Ukrajnában zajló háború

- nyilatkozta Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója a VG-nek.

Arányaiban egyénként sem jelentős a magyar élelmiszeripar jövedelmezősége. Most, hogy nagyot emelkedtek a költségeik, tovább csökkenhet, vagy teljesen elveszhet a nyereségük, és a jobb állapotban lévő vállalatok működése is veszélybe kerülhet.

Mi okozta a drágulást?

Az élelmiszerdrágulás okai között van például a búza és a kukorica világpiaci árának a megduplázódása két év alatt, valamint az energiaárak elszállása. Emellett jelentős többletköltséget jelent a termelő gépsorok, valamint a csomagolóanyagok áremelkedése és a forint gyenge árfolyama az euróval szemben. Ezek a költségnövekedések mind lecsapódnak az élelmiszerek árán a boltokban.

A vásárlók egyrészt kevesebbet fognak vásárolni mindenből, így élelmiszerből is. Másrészt az is reális forgatókönyv, hogy átrendezik a kosaraikat és az olcsóbb termékeket kezdik el keresni

- tette hozzá Vörös Attila.

Előfordulhat, hogy nagyobb szerepet kapnak a vásárlói kosarakban a kereskedelmi márkák a közeljövőben. Azt, hogy előtérbe kerülnek-e a gyengébb minőségű áruk a kínálatban, a kereslet határozhatja meg.

Akár 100 ezer forint pluszköltség

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket. Az elmúlt 12 hónapban a háztartási energia és az élelmiszerek árszintje emelkedett a leginkább: az előbbi 62,1 az utóbbi 35,2 százalékkal lett magasabbak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint.

Reprezentatív felmérés is mérte, hogy pontosan hogyan változtak a háztartások egy főre eső élelmiszer-kiadásai egy év alatt. A kutatás rávilágít, hogy egy négy tagú családnál a havi 100 ezer forinthoz is közelíthet az a pluszköltség, amennyivel többet kell élelmiszerre költeniük.

A válaszadók 35 százaléka azt mondta, hogy fejenként 10-20 ezer forint között nőttek az élelmiszer-kiadásai az elmúlt 12 hónapban, ami egy négytagú családnál 40-80 ezer forintot jelenthet. További 21-21 százalék arról tájékoztatott, hogy 5-10 ezer forinttal, illetve 20-25 ezer forint között nőtt ez az összeg egy főre vetítve. Azok aránya, akik ennél is nagyobb növekményt érzékeltek, 15 százalék. Emellett mindössze 8 százalék nyilatkozta, hogy a költségnövekedése kevesebb 5 ezer forintnál.

Ne hagyd ki!