Mennie kell Cortanának az operációs rendszerből
Fotó: Shutterstock

Emberi sors egy gépnél - Kirúgták a virtuális aszisztenst!

Úgy döntött a Microsoft, önálló alkalmazásként nem ad helyet a Cortana néven ismert virtuális asszisztensnek a Windows 11-ben. Mutatjuk, mi vethet véget a nagyjából egy évtizedet megélt szoftver karrierjének.


Búcsút int Cortanának a Windows

Hamarosan "nyugalmazhatja" a Cortana néven ismert virtuális asszisztensét a Microsoft. A 2014-ben bemutatott hangutasításokkal vezértelhető szoftverre több mint két év után érkezett egy jelzésértékű frissítés a napokban. Azonban a hwsw szerint nem kapott új funkciókat a program, hanem egy üzenetet kezdett továbbítania a felhasználóinak, amelyben az áll: a Windows 11 rendszerében az app elavult.

Mint kiderült, még ebben a hónapban megszűnik az Cortana app támogatása a Windows operációs rendszereken (nemcsak a 11-esen, hanem a régebbieken is), bár egy ideig még elérhető marad. A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a Microsoft inkább a generatív mesterségesintelligencia-alapú Bing Search és Windows Copilot szolgáltatások fejlesztésére kíván fókuszálni a jövőben. A két program közül elsősorban az utóbbi veheti át a "nyugdíjba vonuló" virtuális asszisztens helyét.

Egyébként a Cortana a megjelenésekor sikert aratott, de később nem tudta felvenni a versenyt az olyan rivális digitális asszisztensekkel, mint a Siri, az Amazon Alexa és a Google Assistant. A Microsoft emiatt elsősorban a Microsoft 365 részeként elérhető, beágyazott produktivitási segédként próbálta terelgetni a szoftvert.

Felül az MI-vonatra a Meta is

Arról is írtunk a napokban, hogy már szeptemberben kiegészülhet a Meta számos szolgáltatása a mesterséges intelligencián alapuló, magyarul „perszónáknak” nevezett chatbottal a Financial Times információi szerint. Az emberközeli, személyiségekkel ellátott program a felhasználók kereséseit hivatott egyszerűbbé tenni. Emellett személyre szabott ajánlásokat tehet párbeszédes formában.

Iparági pletykák szerint az MI-nek akár harminc különböző személyiségjegye is lehet. Például egy szörfös karakter elsősorban utazási ajánlatokat fog tudni tenni, egy másik pedig Abraham Lincolnra hasonlíthat majd. Ráadásul a robotok akár üzenetek megírásában is segítséget nyújthatnak. A fejlesztés olyan platformokon is megjelenhet, mint a Facebook és az Instagram.

Bár a Meta a chatbot felhasználói előnyeit hangsúlyozza, a beépített MI-vel több adatot szerezhet például a felhasználók érdeklődési köreiről a programmal folytatott beszélgetéseik révén. Ezzel Zuckerbergék akár tovább is finomíthatják a hirdetések célzását a platformjaikon.

Hozzáteszik, az elmúlt hónapokban a Snap is szponzorált linkekkel bővítette a ChatGPT-alapú My AI chatbotját. A Meta egy hasonló fejlesztéssel akár jelentősebb reklámbevételekhez is juthat.

Ne hagyd ki!