Később egyre kevésbé lesz biztonságos a verzió használata
Fotó: Shutterstock

Végleg megszűnik a Windows 10 egyik verziójának a támogatása

Fokozatosan szünteti meg a Microsoft a Windows korábbi verzióinak a támogatását. A cég a Windows 10 2021-es verzióinak sem kegyelmez. Emellett befellegzett az Explorer böngészőnek is.


Érdemes frissíteni a korábbi Windows 10-es rendszereket

Rendszeresen látja el új funkciókkal és biztonsági frissítésekkel a Microsoft a Windows operációs rendszereit. A Windows 10 nagyobb frissítőcsomagjai mostanában évente érkeztek, a legutóbbi, 22H2 jelű tavaly októberben. Emiatt a cég nem fejleszti tovább a korábbi, 21H2-es változatot június 13-tól. A vállalat arra kéri a felhasználókat, frissítsék az eszközüket a Windows 10 újabb verziójára, vagy a Windows 11-re.

A cég közölte, amennyiben lehetséges, automatikusan elindítja a frissítést az újabb változatokra. A HVG szerint az update különösen ajánlott, hiszen elbúcsúzhatnak a 21H2-es rendszerek a biztonsági javításoktól is. Az utolsó ilyen csomag utoljára szintén júniusban érkezik az MSPoweruser információi szerint. Ezután egyre kevésbé lesz biztonságos a 2021-es verzió használata.

(A számítógépen futó Windows 10 verziójára a Gépház alkalmazás Rendszer Névjegy oldalán lehet rákeresni a Windows-specifikációk bekezdésben – a szerk.)

Nem kapható

Egyébként január 31-én lehetett utoljára megvásárolni a Windows 10 letöltést a program honlapjáról. A rendszerhez a továbbiakban csak más webáruházak korábban felhalmozott készleteiből, valamint a továbbértékesített licencekből lehet hozzájutni. Viszont, ha ezek elfogynak, teljesen el fog tűnni a legális piacról a Windows 10.

A Microsoft január elejétől különösen törekszik rá, hogy a Windows 11 felé terelje az embereket. Ez a döntésük is ezt a célt szolgálja. Ha elfogynak a licencek, akkor nem marad más legális lehetősége a Windowsra vágyó új gépeket építőknek, mint a legújabb rendszer megvásárlása. Emiatt szinte biztosan fel fog pörögni a Windows 11 értékesítése az idén.

Letiltotta a Microsoft az Explorert is

Úgy tűnik a cég sorra engedi el a régebbi, de korábban jól bevált fejlesztéseit. Például a Microsoft Internet Explorer 1995-ben indult, de néhányszor átnevezték az évek alatt. Tavaly óta nem kapott biztonsági frissítéseket, azonban használható volt a Windows 10-es gépeken. Sőt, a Lansweeper egyik 2022-es jelentése szerint az említett operációs rendszerrel futó eszközök 47 százalékán kellett volna frissíteni a Microsoft Edge-re az előző nyáron, ami több millió, elsősorban irodai PC-t jelent.

A Microsoft januárban egy frissítéssel végleg letiltotta az Internet Explorer 11 asztali változatának funkcionalitását a Windows 10 Home, Pro, Enterprise, Edu és IoT rendszereken. Már hiába nyitják meg a felhasználók az alkalmazás ikonját, nem fog működni.

Igaz, van néhány nagyon kivételes eset, amikor továbbra is futhat a program. A Windows 10 China Government Edition és a Microsoft Long-Term Service Channel for Windows 10 a jövőben is támogatják a böngészőt. Emellett a Windows Serverből és a Windows 10 LTSC-ből egy darabig nem purgálják ki.

Ne hagyd ki!