Az operációs rendszer egy új funkcióján dolgozik a Microsoft
Fotó: Shutterstock

A Windows is beszáll a rezsiharcba

Úgy tűnik, a Microsoftnál is egyre inkább törekednek az energiatakarékosságra, így új funkcióval bővülhet a Windows 11. Egyebek mellett részletes energiafogyasztási adatokat szolgáltathat a felhasználóinak a jövőben.


Segíthet az energiatakarékosságban a Windows

Új funkciót kaphat a Windows 11. A jövőben megmutathatja a futtató számítógépének a napi energiafogyasztását, valamint közölheti az egyes programok futásának energetikai adatait is.

A fejlesztés egyelőre meglehetősen el van dugva az operációs rendszer egy fejlesztői előzetesében. Azonban a 23506-os számot kapó, a Windows 11-buildben elrejtett újdonság egy nagyobb változással együtt érkezhet: átalakítják az Akkumulátorhasználat (Battery Usage) menüt is. A jövőben Energia- és akkumulátorhasználat (Energy & Battery Usage) néven folytatja. A HVG megjegyzi, az új megnevezés előre vetíti, hogy hasznos funkció lehet az akkuval nem rendelkező asztali számítógépeknél is.

TechRadar szerint az új, Gépházban lévő menü részletezni fogja a számítógép energiahasználati és károsanyag-kibocsátási adatait. Külön megmutatja az egyes programok energiaigényét, így felfedi a különösen energiaigényes alkalmazásokat.

Viszont megjegyzik, az új funkció széles körű megjelenésének a dátuma egyelőre kérdéses.

Szinte teljesen a felhőbe kerülhet a Windows

MInden jel arra mutat, számos változásra és újdonságra számíthatunk a Microsoft háza táján a jövőben. Például az is érzékelhető, hogy a Windows egyre több elemét helyezik a felhőbe. Ez történt például a Windows 365 egyes részeivel is. Úgy tűnik, hasonló lépéseket tervez a fogyasztói szegmensben is a Microsoft. A redmondiak az egyik belső, kiszivárgott prezentációjuk szerint azt tervezik, hogy - a Windows 365-ra építkezve – streamelhetővé teszik a Windows operációs rendszert a felhőből bármilyen eszközre.

A Windows 365 egy olyan előfizetéses szolgáltatás, amely a teljes Windows 10-et vagy 11-et streameli a kereskedelmi ügyfeleik eszközeire. A Microsoft a jövőben ennek a lehetőségét szeretné kiterjeszteni szélesebb körnek.

A Microsoft szerint a felhő lehetővé teszi, hogy mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatások határozzák meg a felhasználók digitális élményeit. A prezentáció alapján egy későbbi frissítés tartalmazni fogja a Windows 365 indításának lehetőségét. Ezzel a Windows 11-es rendszerek a Windows helyi verziója helyett egy Cloud PC-re jelentkezhetnek be.

Emellett a prezentáció arra is rávilágít, hogy a Microsoft veszélyt lát a Chromebookok terjedésében. Emiatt növelni szándékozik a Windows kereskedelmi értékét, például a felhőalapú PC-k bevezetésével.

Ne hagyd ki!