Kiderült az is, hogy nem igazán tartunk a koronavírustól
Fotó: Shutterstock

Véleményt mondtak a magyarok az egészségügyről

Egy több tucat országot átfogó kutatás szerint Magyarországon van a legrosszabb véleménnyel az egészségügyről a helyi lakosság. Malajziában és Indiában is elégdettebbek az ott élők, mint hazánkban.


Lesújtó vélemény a magyar egészségügyről

Hazánkban a legalacsonyabb az egészségügybe vetett bizalom az Ipsos Global Health Service Monitor 34 országot átfogó kutatása szerint. Magyaroroszágon ítélték a lakosok a legrosszabbnak a szolgáltatások színvonalát, és nálunk várnak a legkevésbé pozitív változást.

A piackutató cég globálisan 23 507 embert kérdezett meg a véleményéről 2022. július 22. és augusztus 5. között. Magyarországról 500 embert vontak be az online kutatásba reprezentatív minta alapján.

A megkérdezett magyarok 53 százaléka szerint rossz vagy nagyon rossz az egészségügyi szolgáltatások színvonala. Hasonlóan lesújtó véleménnyel Lengyelországban és Romániában voltak az emberek: ezekben az országokban 43 és 39 százalék jelezte, hogy a rendszerrel súlyos bajok vannak. A hazai válaszadók 45 százaléka szerint a jelenlegi állapot romlani fog a jövőben, és mindössze 8 százalék vélte, hogy javulhat. Ezzel toronymagasan megelőzzük az összes többi vizsgált országot.

Sajnos valóban elkeserítő a hazai egészségügy helyzete, és én sem látok sok reményt a belátható időn belüli érezhető mértékű javulásra. (…) Annyira bonyolult az egészségügy, hogy ha egy helyen beavatkozol, akkor pókhálószerűen a többi helyen is számos változás érezteti a hatását. Az egészségügy fenntartása egyre drágább, és jó szervezést, alapos, aprólékos állami beavatkozást és a közpénzek hatékony felhasználását kívánja

- nyilatkozta Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a Qubitnek.

Mi nem félünk a covidtól, mások igen

A kutatásból kiderül, hogy legkevésbé a magyarok (18 százalék) szerint van a koronavírus a legnagyobb egészségügyi problémák között, miközben a globális átlag 47 százalék. 2020-ban 47, 2021-ben 33 százalékunk sorolta a covidot a nagyobb gondok közé, amikor a világátlag 72 és 73 százalék volt.

Leginkább a rákos megbetegedésektől tartunk. A globális átlag 34 százaléka tartja ezt a legnagyobb egészségügyi problémának, amíg nálunk 43 százalék.

Jól látja a magyar társadalom, ez igen komoly, évtizedek óta fennálló és lényegében nem javuló probléma hazánkban. Szinte minden családban fordul elő rákos megbetegedés, idő előtti halálozás, amelyet ha tágabb kontextusában nézünk, világelsők vagyunk ebben

- tette hozzá Rékassy.

Ne hagyd ki!