Ausztriát, Cseh- és Horvátországot, valamint Szlovéniát is érdemes az ínyenceknek bejárni
Fotó: Shutterstock

Drágák a magyar top éttermek? Akkor ezt nézd meg

62-re nőtt a Michelin Guide-ban ajánlott magyarországi éttermek száma, köztük több kapott Michelin-csillagot. A régi és új csillagos éttermek a 5-15 fogásos kóstolómenüket 29–69 ezer forintért kínálják. Mutatjuk, hol tartanak az áraik regionális összehasonlításban.


Magyarországon kívül legközelebb Bécsben van kétcsillagos

A Michelin Guide legmagasabb, három csillagos értékelésével egy étterem sem rendelkezik Magyarországon és a környező országokban. Hazánkban két Michelin-csillaga egy budapesti és egy tatai étteremnek van. A fővárosi Stand hatfogásos menüjét 54,9 ezer forintért, a vidéki Platán Gourmet tízfogásosát 59 ezerért, a tizenkét fogásost pedig 66 ezer forintért lehet végigenni a 28–36 ezer forintért kínált borpárosítások nélkül, azonban 10 százalékos szervizdíjat is felszámolnak – írja a VG.

Bécsben sem ismeretlen a szervízdíj, bár étkezési/terítési díjként számolják fel és fix áras: a fine dining kategóriában jellemzően 6–9 euró (2400-3600 forint). Az osztrák település a legközelebbi Michelin-csillagos főváros. A top éttermei jellemzően a tatai és a pesti kétcsillagos éttermek árkategóriájába tartoznak.

A kétcsillagos Steirereck talán a leghíresebb étterem Bécsben. Ott a déli négyfogásos menü 125 euró, vagyis körülbelül 50 ezer forint, a hatfogásos 145 euró. Este 185, illetve 205 eurós menüsort kínálnak hat- és hétfogásos változatban, borok nélkül. A szintén kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou nyolcfogásos menüsora a legdrágább: 260 euróért, azaz 104 ezer forint. Sajtot 25 euróért, borokat 120–135 euró között lehet kérni az ételsorhoz.

Kétcsillagos éttermet még Szlovéniában találni a szomszédban. Ott is előfordul a 200 euró fölötti menüsor, például a Hisa Franko ajánlata 225 euró (90 ezer forint).

Egy csillagosból jóval több akad

A legdrágább magyar egycsillagos étterem a Babel Budapest. A 13 fogásos menüsorát 69 ezer forintért kínálja. Hozzá a borpárosítás 29,5 ezer, és mindezekhez jön a 17,5 százalékos szervizdíj. A legszerényebb árszabást az esztergomi 42 étterem ötfogásos, 29 ezer forintos menüjénél látni.

Ezekkel szemben az egycsillagos bécsi Duchardt négyfogásos menüsora 85 euró (34 ezer forint), az ötfogásos 95 euró, a hatfogásos 110 euró. A szervizdíj 6,5 euró (2,6 ezer forint).

Kicsit távolabb, Prágában a Field és a La Degustation Boheme Bourgeoise áttermeknek van egy-egy Michelin-csillaga. Az előbbi tízfogásos menüje 3800 korona, azaz 62,5 ezer forint. A borpárosítás a fogásokhoz 5200 vagy 1700 korona, az alkoholmentes italsor pedig 1050 korona, vagyis több mint 17 ezer forint.

Ne hagyd ki!