A Facebook homályos logója előtt egy ember egy lakatot tart a kezében
Fotó: Shutterstock

Végre a Messenger is titkosította a hang- és videóhívásokat

A Facebook tavaly nyáron jelentette be, hogy kiterjeszti a végpontok közötti titkosítást a videóhívásokra is. Végül fél évet kellett várni rá-írja a Verge.A végponttól-végpontig terjedő titkosítás egy ideje már elérhető a Messenger és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásaiban, de a hang- és videochat-funkció mostanáig nem élvezhette a magasszintű biztonsági megoldást. A pandémia alatt rengeteg ember használta a Messenger szolgáltatásait, így a manapság már ipari sztenderdnek számító titkosítás bevezetése régóta napirenden volt a Facebook döntéshozóinál. A platformon a felhasználók jelenleg naponta több mint 150 millió videóhívást bonyolítanak le.

Mit jelent ez pontosan?

A végpontok közötti titkosítás lényege az, hogy a küldő és fogadó feleken kívül senki, még a Facebook sem láthatja, hogy milyen üzenetek, képek, vagy épp videók cserélnek gazdát. Ahogy az elnevezése is sugallja, a végpontokat ebben az esetben a beszélgetőpartnerek eszközei képzik. Amint rányomunk a küldésre, vagy épp elindítjuk a videóhívást, a kimenő adatok titkosítás alá kerülnek. Az információ visszafejtéséhez egy jelszó-szerű, szinte feltörhetetlen kulcs szükséges. Ez a kulcs a végpontokon kívül sehol nincs tárolva. Így csak a beszélgetőpartnerek tudják dekódolni az üzeneteket. Természetesen ez automatikusan működik, így semmilyen informatikai boszorkányságra nincs szükség a funkció használatához.

Az újítást a csoportos beszélgetésekre is kiterjesztik, ahol immáron azt is lehet látni, hogy épp ki ír üzenetet, továbbá a titkosított beszélgetőpaneleken már GIF-eket és matricákat is küldhetünk, illetve a „válasz” funkció is bekerült, valamint reagálni is lehet az üzenetekre.

Külön érdekesség, hogy már képernyőfotót is lehet készíteni a „titkos üzenetekről”, ezzel azonban óvatosan kell bánni, ugyanis hamarosan jelezni fogja az app, ha valaki „lecrseenshotolta” a csevegést.

Hogyan használható a funkció?

A Messenger menüjében rá kell kattintani a „titkos beszélgetés megnyitása" menüpontra, így megnyílik a titkosított chat funkció. Innen lehet indítani a biztonságos videohívásokat. Alternatív megoldás, ha a csevegőablakban felfelé húzzuk az ujjunkat, amíg meg nem jelenik az eltűnéses mód. Ha nem találjátok a funkciót, legyetek türelemmel, ugyanis a frissítések ütemezése eszközönként eltérhet.

Ne hagyd ki!