Nem sokan érnék be bruttó 350 ezernél kevesebbel
Fotó: Shutterstock

Megmondták a fiatalok, mennyi fizetésre van szükségük

Felmérték, hogy mekkora a bérigénye a pályakezdő fiataloknak manapság Magyarországon, és milyen elvárásaik vannak egy új munkahelytől.


Ilyen fizetésre vágynak a magyar fiatalok

A Work Force humánerőforrás szolgáltató megbízásából az Atkári Research&Analysis kérdezett meg 500, 18 és 25 év közötti fiatalt májusban egyebek mellet arról, hogy milyen elvárásaik vannak egy munkahelytől, például a fizetések tekintetében.

A válaszadók kétharmada szeretne kapni bruttó 350 ezer forintnál nagyobb kezdőfizetést. Ezen belül 27 százalék 350 és 450 ezer forint közötti bért már elfogadhatónak tart, 10 százalékuk viszont 600-800 ezer forintos jövedelemmel békülne ki. 2,7 százalék igénye azonban már az induláskor is legalább egymillió forint. 10 százalékuk nem tudta megmondani, hogy mennyit szeretne keresni.

Nem csak a pénz számít

A fiatalok beszámolója szerint a munkahelyválasztáskor a fizetés mellett nagyon fontos szempont a rugalmas munkaidő, valamint az, hogy nyitott, támogató vezetőik legyenek. Mindezek mellett sokat számít az is, hogy egy befogadó csapat álljon mellettük, és legyen lehetőségük az előrelépésre.

A válaszadók meglehetősen optimisták voltak a munkaerőpiaccal kapcsolatos várakozásaikban, hiszen 70 százalékuk nem tartja valószínűnek, hogy nehéz lesz megtalálnia a számára megfelelő munkahely.

A felmérés szerint a munkakereső fiatalokat legkönnyebben a Facebookon lehet elérni, miután 60 százalékuk jelezte, hogy álláskeresésre is használja. A közösségi oldal után legtöbben (35,4 százalék) a munkáltatók saját digitális felületeit böngészik nyitott pozíciók után kutatva.

Kevésbé pesszimisták a fiatalok

Néhány hete számoltunk be arról is, hogy a K&H bank ifjúsági indexe szerint a 19-29 év közötti dolgozó fiatalok 19 százaléka a nettó fizetésének inflációt meghaladó emelésével számol a következő időszakban.

56 százalékuk viszont borúlátóbb, hiszen azzal kalkulál, hogy ugyan kap fizetésemelést, de annak mértéke neméri el az infláció szintjét.

Nagyjából 23 százalékuk semmilyen változásra nem számít a keresetében a közeljövőben, viszont csupán 2 százalékuk gondolja úgy, hogy hamarosan kevesebb lesz a nettó fizetése, mint eddig volt.

A legpesszimistább lehetőségre adott válaszok aránya évek óta nem volt ilyen alacsony. A felmérés tíz éves történetében az egyik legkisebb érték. Utoljára 2016 első negyedévében mértek hasonló eredményt.


Ne hagyd ki!