Túlértékelt lehet számos fintech startup
Fotó: Shutterstock

Nem szépek a számok: kipukkanhat a fintech-buborék?

Gyorsan emelkedett a tőkebevonások száma és értéke az európai Financial Technology-szektorban az utóbbi években. A fintech startupokba előszeretettel tolták a pénzt a kockázati tőkealapok is. Azonban a 2023 első negyedévében tapasztalt befektetési trendek ezen cégek túlértékeltségét jelzik.


Kipukkanhat a fintech-lufi?

A PitchBook riportja alapján a tőkebefektetés előtti medián vállalatérték 43,1 százalékkal 18,6 millió euróra nőtt az európai Financial Technology-szektorban az idei első negyedévben éves alapon. Úgy tűnik, a fintech startupok mind képesek voltak tartani ezt a növekedési ütemet, leszámítva a növekedési fázisban lévő cégeket. Azok medián vállalatértéke 59,7 százalékot zuhant, ami szakértők szerint a szektor túlértékeltségét sejteti.

A Fintech.hu arról ír, elsősorban a szektorban meghatározó cégek részvényeinek az értéke zuhant a közelmúltban. Például a Schroders nagyjából 46 százalékkal devalválta a Revolutban lévő részesedését áprilisban. Ráadásul az első három hónapban durván ötéves mélypontra zuhantak a befektetések és azok összértéke az ágazatban.

A fintech-szektorban a kockázati tőke visszaesését leginkább a fogyasztói kiadások csökkenésével és a kamatlábak emelkedésével magyarázzák a szakértők, melyek nehezítik a befektetések kötését. Emellett a Silicon Valley Bank bedőlése is kellemetlen helyzetbe hozta a szektort, hiszen meghatározó hitelezőjük volt.

Óriási visszaesés a fintech szektorban

Egyébként tavaly bezuhant a fintech ágazatba globálisan bebefektetett összeg mennyisége is az előző évhez képest. A 164,1 milliárd dollár így is óriási vagyon, azonban messze elmarad a 2021-es 238,9 milliárd dollártól. Így nagyjából 31 százalékos visszaesésről beszélhetünk egyetlen év alatt.

A KPMG ágazati Pulse of Fintech jelentése alapján még mindig nagyon fiatal a piac, aminek több területe növekedett a befektetések visszaesés ellenére is. Bővült például a „regtech” szegmens, ami a szabályozásoknak való megfelelést elősegítő digitális megoldásokat foglalja magába.

A visszaesés 2022 második felében gyorsult fel. A harmadik negyedévben tudatosulhatott a befektetőkben, hogy a globálisan magas infláció és az emiatt emelkedő kamatlábak negatívan befolyásolhatják a finteches cégek értékeltségét. Emellett tovább romlott a kriptopiac iránti bizalom, miután botrányok tarkították az elmúlt hónapjait, és jelentősen emelkedett a csődbe ment vállalkozásainak a száma is.


Ne hagyd ki!