Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.
Nagy a kereslet

Mint arról beszámoltunk, a jelentős áremelkedés ellenére nagyon sokan vásárolnának használt autót. Arról, hogy miért drágulnak az új és a használtautók, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Mindezt alátámasztja egy friss statisztika arról, hogy a három nyári hónapban több mint 202 ezer használtautó-átírásra került sor, illetve idén szeptemberig 534 400 személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Rekordeladások

A JóAutók.hu adatai szerint tavaly nyáron ennél is magasabb, közel 216 ezres forgalmat mértek június és augusztus között, de ez egyértelműen a koronavírus-járvány miatt bevezetett tavaszi lezárások során kiesett vásárlások pótlásának hatása volt. Az előrejelzések alapján az őszi hónapok is hasonló ütemben zajlanak, így megdőlhet a 2019-ben beállított 808 ezres éves csúcs. Az okok a következők: sok vásárló az új autók áremelkedése, valamint az egyre súlyosabb chiphiány következtében jelentősen megnőtt szállítási határidők miatt a használtautó-piacon keresi következő autóját.

Modellek, árak

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal és a BMW 3-as szériával képviselteti magát.

Az árak egy év alatt átlagosan 1 millió forinttal, mintegy 33 százalékkal drágultak. Tavaly decemberben a hirdetési átlagár 3,1 millió forint volt, 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak.

Ne hagyd ki!