Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.
Nagy a kereslet

Mint arról beszámoltunk, a jelentős áremelkedés ellenére nagyon sokan vásárolnának használt autót. Arról, hogy miért drágulnak az új és a használtautók, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Mindezt alátámasztja egy friss statisztika arról, hogy a három nyári hónapban több mint 202 ezer használtautó-átírásra került sor, illetve idén szeptemberig 534 400 személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Rekordeladások

A JóAutók.hu adatai szerint tavaly nyáron ennél is magasabb, közel 216 ezres forgalmat mértek június és augusztus között, de ez egyértelműen a koronavírus-járvány miatt bevezetett tavaszi lezárások során kiesett vásárlások pótlásának hatása volt. Az előrejelzések alapján az őszi hónapok is hasonló ütemben zajlanak, így megdőlhet a 2019-ben beállított 808 ezres éves csúcs. Az okok a következők: sok vásárló az új autók áremelkedése, valamint az egyre súlyosabb chiphiány következtében jelentősen megnőtt szállítási határidők miatt a használtautó-piacon keresi következő autóját.

Modellek, árak

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal és a BMW 3-as szériával képviselteti magát.

Az árak egy év alatt átlagosan 1 millió forinttal, mintegy 33 százalékkal drágultak. Tavaly decemberben a hirdetési átlagár 3,1 millió forint volt, 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!