Egyre több a probléma a modern készülék gyártása körül
Fotó: Shutterstock

Hiánycikk lehet karácsonykor a népszerű telefonból

Az elmúlt hetekben is akadozott az új iPhone-ok gyártása, azonban felütötte a fejét egy újabb, váratlan probléma: dolgozói lázadás tört ki a telefonkészülék egyik legfontosabb gyártóbázisában az elmaradt fizetések miatt. Szinte biztosan hiány lesz a márka legújabb készülékeiből karácsonykor.


Lázadás a kínai iPhone-üzemben

Az Apple korábban is arra számított, hogy a karácsonyi időszakban a tervezettnél kevesebbet tud szállítani a legújabb csúcsmobiljaiból, az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max modellekből. Ennek oka, hogy a koronavírus miatti újabb korlátozások ismét akadályozzák a termelést a kínai Csengcsou városi összeszerelő-üzemben.

Novemberben karantén alá helyezték Kína meghatározó ipari termelő régióját, a Hanan tartomány fővárosa mellett található Csengcsou Repülőtér Ipari Zónát, ahol egyebek mellett a világ legnagyobb elektronikai bérgyártójának, a Foxconnak van az üzeme. A nagyjából 200 ezer főt foglalkoztató gyárban készül például az iPhone okostelefonok jelentős része, köztük az újabb iPhone Pro és Pro Max modellek.

Lázadás az üzemben

A munkások a járvány miatt tömegével próbálták elhagyni a tartományt és a Foxconn üzemét. Igyekeztek visszacsábítani a munkásokat, ezért a gyár azt ígérte, hogy novemberben megnégyszerezi a dolgozók napi bónuszát – írja a Napi.

Azonban több száz új alkalmazott tiltakozott a héten amiatt, hogy szerintük a cég megszegte az ígéretét és elfogadhatatlan a fizetései csomagjuk. Emellett gondok merültek fel az ellátásukkal is. A helyzet súlyosbodott, amikor a tiltakozók összecsaptak a vegyvédelmi ruhát viselő biztonságiakkal. Ezt követően készpénzt ajánlottak fel neki, hogy távozzanak.

A Foxconn bocsánat kért a történtekért, és a fizetési rendszer meghibásodásával magyarázta a ki nem fizetett béreket és bónuszokat.

Indiába kerülhet a kínai iPhone-gyártás jelentős része

A koronavírus-járvány miatti korlátozások és a geopolitikai feszültség okán is mérsékelné Kína fontosságát az iPhone-gyártásban az Apple. 2025-re négy telefonjukból egy már Indiában készülhet, valamint az összes termékük 25 százalékának az előállítása a kelet-ázsiai országon kívülre vándorolhat. Az iPhone 14-ek körülbelül öt százalékát készíthetik az indiai szubkontinensen az idei év végén. India 2017-től gyárt iPhone-okat az Apple bérgyártója, a Wistron gyáraiban.

Mindemellett Vietnám is jelentős szerepet kap az Apple-termékek előállításában. Az amerikai cég két gyártópartnere, a Foxconn és a Luxshare Precision Industry is megkezdte az Apple Watch-ok és MacBookok próbagyártását az észak-vietnámi üzemeikben.

Egyébként az Indokínai-félszigeten fekvő ország az almás vállalat második legnagyobb gyártóbázisa Kína után. 2025-re ott készülhet az összes iPad és Apple Watch 20 százaléka, a MacBookok 5 százaléka és az AirPods 65 százaléka.


Ne hagyd ki!