Fiókok millióit kellett felfüggeszteniük egyetlen félév alatt
Fotó: Shutterstock

Xbox-játékosok millióit büntette meg a Microsoft

Hat hónap alatt tízszeresére nőtt a Microsoft fellépéseinek száma a szabálysértő xboxos fiókok ellen idén az első félévben – írja a cég első ilyen jellegű publikus riportja.


Korábban sosem látott jelentést közölt a Microsoft

Közölte a Microsoft a hozzá tartozó Xbox gaming platformok transzparencia-jelentését, amire korábban sosem volt példa. Tehát első alkalommal tekinthettünk be a cég moderációs munkájába és ahhoz köthető statisztikáiba.

A jelentésből kiderül, hogy a vállalat 2022 első félévében 4,78 millió fiókot függesztett fel ideiglenesen vagy véglegesen a felhasználói szabályzat megsértése miatt. Ez hatalmas növekedést jelent az esetek számában, hiszen tízszer annyi, mint az azt megelőző félévben, valamint nyolcszorosa a 2021 azonos időszakában mértnek.

Az inkriminált accountok elsősorban a különböző játékokban felfedezett csalások (cheating), spamelés és a követők számának mesterséges manipulálása miatt lettek ideiglenesen vagy véglegesen bannolva

- jegyzi meg a statisztikákra hivatkozva a hwsw.

Válogatott szabálysértések

A jelentésből kiderül, hogy a moderátorok 199 ezerszer kezdeményezték felnőtt, szexuális tartalmak eltávolítását, valamint 87 ezerszer csalás és 54 ezerszer zaklatás miatt jártak el.

A riportból az is látszik, hogy az illegális tevékenységek közül a kalózkodást, valamint más kódváltoztatási kísérleteket, és az adathalászatot büntették legtöbbször.

Miközben a proaktív intézkedések száma drasztikusan megnőtt, addig a felhasználók jelentette visszaélések 36 százalékkal, 33 millióra csökkentek éves szinten. Ezek a jelzések leginkább a játék közben tapasztalt visszaélésszerű vagy a fair play szabályait megsértő viselkedésekre (elsősorban cheating vagy teamkill) vezethetők vissza.

Nem volt könnyű vezérlőket szerezni idén

Az idén több problémával szembe kellett nézniük a gamereknek. A szabálysértők mellett például kontroller-hiánnyal is. A legújabb generációs játékkonzolját, a PlayStation 5-öt és az Xbox Series X/S-t nagyjából két évvel ezelőtt mutatta be a Sony és a Microsoft. Azóta is gyakran előfordul, hogy készlethiány lép fel valamelyik készülékből, azonban a mértéke országonként eltérő lehet.

Idén újdonságnak számított, hogy a kontrollerekből is kifogyott a Microsoft az Egyesült Királyságban. A redmondi számítástechnikai cég oldalán sem lehetett rendelni az 1914-es modellszámú Xbox vezeték nélküli vezérlőből a briteknél. Emellett több viszonteladónál, például a GAME-nél, a Smythsnál, az Argosnál és a Currynél is kimerültek a készletek.

Ne hagyd ki!