Az előírt akcióknál is felmerülhet a kötelező készlettartás kérdése
Fotó: Shutterstock

Nem akarják egyedül cipelni az akciók terhét a kereskedők

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség azt javasolja, hogy a teljes ellátási lánc, tehát a termelők és a feldolgozók is vegyenek részt az élelemiszerekre vonatkozó, kötelező állami akciókban.


Akciózásra kötelezi a kormány a nagy élelmiszer-kereskedőket

A kormány az árak letörése érdekében új eszközt vezet be legkésőbb július 1-jétől: akciók hirdetésére kötelezi a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy Kormányinfó mondta el, az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják. Ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott. Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni. Az akciókra hetente kell kijelölni a termékeket, és nem vonatkozhat árstopos árucikkre.

Nem lehet akciózni egy terméket, ha nincs belőle elég

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta, a Szövetség is áttekintette a rendeletet, és a napokban tárgyalni fog a tervekről a döntéshozókkal.

A szervezet nagyon hangsúlyosnak tartja, hogy az akciózásba vonják be az ellátási lánc minden szereplőjét

- idézi a főtitkárt az Infostart.

Hozzátette, a hatósági árszabásnál csak a kiskereskedelem kénytelen mesterségesen alacsonyan tartott fogyasztói árakat alkalmazni. Ebben nem partnerük sem a feldolgozóipar, sem a termelő. Azonban így nem csökken az infláció, és csak ők viselik a terheket.

Megjegyzi, az előírt akcióknál is felmerül a kötelező készlettartás kérdése. Ha egy vállalkozás akciót szervez, előre egyeztet a gyártóval, hogy az milyen időszakban, milyen engedményekkel és mekkora készlet biztosításával kivitelezhető. Ezért azt szeretnék elérni, hogy a rendelet - a hatékonyság érdekében - terjedjen ki a feldolgozóiparra és a termelőágazatra is.

Hiába képzeli azt a kiskereskedelem, hogy akciózni fog egy terméket, ha a mögött nem lesz legyártott termék. Így működik a piac

- mondta a főtitkár.

Azonban megjegyezte, a feldolgozóipar képviselőivel még nem volt lehetőségük előzetes egyeztetésre az ügyben ezen nyilatkozatig.

Ne hagyd ki!