Jelentős nyereségről számolhatott be a legtöbb nagy hazai könyvkiadó
Fotó: Shutterstock

Egyfajta reneszánszát éli az irodalom hazánkban

A papír árának jelentős emelkedése és a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézégek ellenére is jól teljesítettek tavaly a könyvkiadók. A statisztikák arról árulkodnak, hogy nem csökken az olvasói kedv Magyarországon, az irodalom egyfajta reneszánszát éli.


A legnagyobb magyar könyvkiadók

A mfor.hu szedte össze a nyilvános cégadatok alapján, hogyan teljesítettek a nagyobb magyarországi könyvkiadók tavaly. Az összeállítás szerint a legnagyobb nyereséget a Libri-Bookline, a Helikon és a Magvető érte el. Nettó árbevétel alapján pedig a Líra, a Libri-Bookline és a Libri állnak dobogós helyeken.

A Líra-csoport

A Líra-csoport zászlóshajója, a Líra Könyv Zrt. 100 millió forinttal nagyobb profitat termelt tavaly, mint egy évvel korábban, így 397 millió forint adózás utáni nyereséget ért el. A csoport más kiadói azonban igen változatos képet mutatnak.

Az Athenaeum Kiadó némi forgalomcsökkenés után 82 ezer forintos veszteséggel zárta az évet. A Rózsavölgyi és Társa Kiadónak csupán a vesztesége méretét sikerült csökkenteni egy év alatt, így 22,5 millió forintos mínuszt mutatott fel 2021 végén. Kissé apadt a nyeresége a Magvető Kiadónak, azonban 60,9 millió maradt a zsebében tavaly. A Corvina Kiadó működése a korábbi veszteségesből nyereségesre fordult: 2,4 millió forintos pluszra lehetnek büszkék. Profitált a Partvonal Kiadó is, bár 8 millióval kevesebb a 2021-es hasznuk, mint a 2020-as. A Generál Press viszont 10 millióval múlta felül az egy évvel korábbi eredményét, így 44,1 milliós nyereséget könyvelhetett el.

A Libri-Bookline-csoport

Itt érdemes azzal kezdeni, hogy tavaly szeptember 30-án a Libri Könyvkiadó Kft-be olvadt a Helikon Kiadó, a Kolibri Kiadó, a Park Kiadó, a Jelenkor Kiadó és a Sárközy Kft.

A Libri-Bookline nyeresége egyébként a 2020-as 1,9 milliárdról 802 millióra esett vissza 2021-ben. Nőtt viszont a Libri Könyvkiadó forgalma, így az egy évvel korábbinál 89,2 millióval nagyobb nyereséget, 513,4 millió forintot termelt tavaly. A Helikon Kiadó profitja csökkent, azonban így is 62,8 millió forintot ért el. A Kolibri Gyerekkönyvkiadó kisebb forgalomból tudott jelentősebb hasznot hozni. A cég 66,2 millióról 127,9 millióra növelte profitját, mindössze kilenc hónap alatt (a beolvadás miatt). A Park Könyvkiadnak is sikerült kisebb forgalomból szinte nyereséget duplázni, ami 54,3 millió forint volt. A Jelenkornak abból a szempontból volt sikeres éve, hogy a korábbi 28,3 milliós veszteségét tavaly mínusz 4,7 millió forintra csökkentette. A Sárközy és Társa is növelni tudta a forgalmát és a nyereségét, igaz, hogy kis számok mentén. Az E-könyv Magyarország 12,1 millió forinttal zárták az évet. A Jaffa Kiadó kevésbé hasított, 30,7 milliós adózott eredményt tudott felmutatni. A Scolar Kiadó is nagyon jót ment, hiszen a nyeresége és a forgalma is nőni tudott.

Mások is büszkélkedhetnek jelentős profittal

A Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó a nyereségét 112,3 millióra tudta növelni tavaly. Az Édesvíz Kiadó 757,5 milliós forgalma mellett 35 millió forintot forgalmat könyvelhetett el. A Holnap Kiadó nyeresége 25 millióval visszaesett, így 2,1 millió forint lett. A Kossuth Kiadónak jókora veszteséget kellett lenyelnie: 20,6 millió után tavaly 51,8 milliós mínuszt produkált. A Pallas Athéné Könyvkiadó visszaesett forgalomban és nyereségben is, de a pozitív tartományban maradt. Zűrös, botrányokkal teli időszakon eshetett túl a korábban a piac közel harmadát uraló Alexandra Könyvesház és Kiadó. Az új cégvezetővel, Matyi Alexandrával a forgalmuk 1,7 milliárdról 2 milliárdra nőtt, nyereségük pedig 49,6 millióról 216,4 millióra emelkedett. Az Alexandra-csoporté az Európa Kiadó 855,3 milliós nettó árbevétel mellett a 235,2 milliós nyereséggel zárt tavaly. A Műszaki Könyvkiadó is szépen hasított: 303 milliós profitot ért el. A Pozsonyi Pagony közel 100 milliós nyereségcsökkenést után 176,5 millió hasznot könyvelhetett el. Végezetük az Akadémiai Kiadó Zrt. 1,8 milliárdos forgalom mellett 520,2 milliós nyereséget mutatott fel.


The Conversation

Ne hagyd ki!