Jelentős nyereségről számolhatott be a legtöbb nagy hazai könyvkiadó
Fotó: Shutterstock

Egyfajta reneszánszát éli az irodalom hazánkban

A papír árának jelentős emelkedése és a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézégek ellenére is jól teljesítettek tavaly a könyvkiadók. A statisztikák arról árulkodnak, hogy nem csökken az olvasói kedv Magyarországon, az irodalom egyfajta reneszánszát éli.


A legnagyobb magyar könyvkiadók

A mfor.hu szedte össze a nyilvános cégadatok alapján, hogyan teljesítettek a nagyobb magyarországi könyvkiadók tavaly. Az összeállítás szerint a legnagyobb nyereséget a Libri-Bookline, a Helikon és a Magvető érte el. Nettó árbevétel alapján pedig a Líra, a Libri-Bookline és a Libri állnak dobogós helyeken.

A Líra-csoport

A Líra-csoport zászlóshajója, a Líra Könyv Zrt. 100 millió forinttal nagyobb profitat termelt tavaly, mint egy évvel korábban, így 397 millió forint adózás utáni nyereséget ért el. A csoport más kiadói azonban igen változatos képet mutatnak.

Az Athenaeum Kiadó némi forgalomcsökkenés után 82 ezer forintos veszteséggel zárta az évet. A Rózsavölgyi és Társa Kiadónak csupán a vesztesége méretét sikerült csökkenteni egy év alatt, így 22,5 millió forintos mínuszt mutatott fel 2021 végén. Kissé apadt a nyeresége a Magvető Kiadónak, azonban 60,9 millió maradt a zsebében tavaly. A Corvina Kiadó működése a korábbi veszteségesből nyereségesre fordult: 2,4 millió forintos pluszra lehetnek büszkék. Profitált a Partvonal Kiadó is, bár 8 millióval kevesebb a 2021-es hasznuk, mint a 2020-as. A Generál Press viszont 10 millióval múlta felül az egy évvel korábbi eredményét, így 44,1 milliós nyereséget könyvelhetett el.

A Libri-Bookline-csoport

Itt érdemes azzal kezdeni, hogy tavaly szeptember 30-án a Libri Könyvkiadó Kft-be olvadt a Helikon Kiadó, a Kolibri Kiadó, a Park Kiadó, a Jelenkor Kiadó és a Sárközy Kft.

A Libri-Bookline nyeresége egyébként a 2020-as 1,9 milliárdról 802 millióra esett vissza 2021-ben. Nőtt viszont a Libri Könyvkiadó forgalma, így az egy évvel korábbinál 89,2 millióval nagyobb nyereséget, 513,4 millió forintot termelt tavaly. A Helikon Kiadó profitja csökkent, azonban így is 62,8 millió forintot ért el. A Kolibri Gyerekkönyvkiadó kisebb forgalomból tudott jelentősebb hasznot hozni. A cég 66,2 millióról 127,9 millióra növelte profitját, mindössze kilenc hónap alatt (a beolvadás miatt). A Park Könyvkiadnak is sikerült kisebb forgalomból szinte nyereséget duplázni, ami 54,3 millió forint volt. A Jelenkornak abból a szempontból volt sikeres éve, hogy a korábbi 28,3 milliós veszteségét tavaly mínusz 4,7 millió forintra csökkentette. A Sárközy és Társa is növelni tudta a forgalmát és a nyereségét, igaz, hogy kis számok mentén. Az E-könyv Magyarország 12,1 millió forinttal zárták az évet. A Jaffa Kiadó kevésbé hasított, 30,7 milliós adózott eredményt tudott felmutatni. A Scolar Kiadó is nagyon jót ment, hiszen a nyeresége és a forgalma is nőni tudott.

Mások is büszkélkedhetnek jelentős profittal

A Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó a nyereségét 112,3 millióra tudta növelni tavaly. Az Édesvíz Kiadó 757,5 milliós forgalma mellett 35 millió forintot forgalmat könyvelhetett el. A Holnap Kiadó nyeresége 25 millióval visszaesett, így 2,1 millió forint lett. A Kossuth Kiadónak jókora veszteséget kellett lenyelnie: 20,6 millió után tavaly 51,8 milliós mínuszt produkált. A Pallas Athéné Könyvkiadó visszaesett forgalomban és nyereségben is, de a pozitív tartományban maradt. Zűrös, botrányokkal teli időszakon eshetett túl a korábban a piac közel harmadát uraló Alexandra Könyvesház és Kiadó. Az új cégvezetővel, Matyi Alexandrával a forgalmuk 1,7 milliárdról 2 milliárdra nőtt, nyereségük pedig 49,6 millióról 216,4 millióra emelkedett. Az Alexandra-csoporté az Európa Kiadó 855,3 milliós nettó árbevétel mellett a 235,2 milliós nyereséggel zárt tavaly. A Műszaki Könyvkiadó is szépen hasított: 303 milliós profitot ért el. A Pozsonyi Pagony közel 100 milliós nyereségcsökkenést után 176,5 millió hasznot könyvelhetett el. Végezetük az Akadémiai Kiadó Zrt. 1,8 milliárdos forgalom mellett 520,2 milliós nyereséget mutatott fel.


Ne hagyd ki!