Fekete-fehér kép egy szálloda üres folyosójáról, amit lámpák világítanak meg
Fotó: Pixabay

Budapesten mintha kevésbé tartanának a szállásfoglalók az omikrontól

A koronavírus omikron variánsával kapcsolatos aggodalmak és az új utazási korlátozások hatására világszerte egyre több ember mondja vissza szállodai foglalását-adta hírül a Trivago szálláskereső portál. A budapesti foglalások nyár vége óta folyamatosan javuló számait viszont csak korlátozottan befolyásolta az omikron variáns felbukkanása.Óvatosak az ügyfelek

A Trivago adatai szerint a lemondások aránya november óta 35 százalékra nőtt, az év végi szállásfoglalások pedig 10 százalékkal estek vissza. A vállalat november előtti adatokat nem hozott nyilvánosságra.

Az utazási kedv visszaesése és az omikron variáns megjelenése között egyértelmű összefüggés mutatható ki. A novemberi azonosítást követően számos rendezvényt, egyebek között sporteseményeket, szakkiállításokat és céges bulikat töröltek a szervezők, ami a szállodai foglalások növekedésének lassulásához vezetett.

A Trivago rámutatott, hogy az idei ünnepi utazási szezon beköszöntével csupán négy százalékkal nőtt a szállásfoglalási aktivitás, 2019-ben ez az arány 34,7 százalék volt.

Tiszta 2020…

A vendégcsalogató események lemondása mellett a szigorodó tesztelési előírások és a sokasodó határzárak is tovább rontják a turisztikai szektor szereplőinek helyzetét.

Hasonlóan 2020-hoz, az emberek a belföldi utazást preferálják, a fogyasztók arra törekednek, hogy újra találkozhassanak barátaikkal és családtagjakkal

-jellemezte az aktuális utazási szokásokat a Trivago hozzátéve, hogy az omikron megjelenése komoly veszélybe sodorta a megtépázott turizmus törékeny fellendülését.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon az omikronhoz kapcsolódó félelmek nyomán a céges szervezésű rendezvényhelyszíni, éttermi és szállodai évzáró rendezvények többségét lemondták. A nemzetközi összehasonlításban lazának számító magyarországi járványügyi szabályozásnak köszönhetően azonban a szállodai szobafoglalások száma nemzetközi összehasonlításban a fővárosban nem zuhant jelentős mértékben.

Számos külföldi vendégeket fogadó budapesti szálloda menedzsmentje számol be arról, hogy a szobafoglalási mutatók augusztus óta folyamatosan javuló trendje decemberben sem akadt el, a kedvező foglaltsághoz pedig rendszerint megfelelő szoba-átlagár is társul

– számolt be a piaci tapasztalatokról Takács Márton, a Moore Hungary hotel és turizmus tanácsadási üzletágának vezetője.

Nem mindenki panaszkodik

Míg a szállodák továbbra is nehéz helyzetben vannak, történetének legerősebb negyedévét zárta a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb, miután a járványügyi korlátozások enyhítésének köszönhetően beindultak az utazók.

A San Franciscó-i székhelyű amerikai vállalat gyorsjelentésében közölte, hogy bevétele és nyeresége egyaránt rekordszintet ért el. A nyáron meghaladta az egymilliárdot a kumulatív vendégszám, ami részben annak köszönhető, hogy egyre többen kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, és a járvány harmadik hullámának enyhülésével lazították az utazási korlátozásokat. Idén ismét fellendültek a hosszabb távú és külföldi utazások a határok megnyitásának köszönhetően, de a hazai és a rövid távú utazások továbbra is népszerűbbek a járvány előtti utolsó, 2019-es évhez képest. A foglalások lemondásának szintje az Airbnb esetében is magasabb a járvány előttinél.

A vállalat értékesítési árbevétele éves összevetésben 67 százalékkal, 2 milliárd 237 millió dollárra emelkedett a harmadik negyedévben. A vállalat az előző három negyedévben elszenvedett veszteségek után ismét nyereséget termelt, az adózás utáni profit 834 millió dollárt, részvényenként 1,22 dollárt tett ki.

Guruljon a szállás?

Bár a járműipart jelentősen megviselte a globális chiphiány, a friss adatokból arra lehet következtetni, hogy a lakókocsikat elkerülte a válság. A mozgó házak iránti kereslet a pandémia berobbanásával lendült fel. Azóta eltelt szűk két év, a vásárlói igények pedig még magasabbak lettek.

A Lakóautóipari Szövetség (RVIA) friss elemzése szerint a gyártók idén októberben 57 970 járművet értékesítettek, ez 22,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi, azonos időszakhoz képest. Az idei évből még egy hónap hátra van, de máris rekord született: 2021 januárja és októbere között valamivel több mint 510 600 lakókocsit állítottak elő a gyártók. Az eddigi legjobb eredményt a 2017-es év hozta el, akkor egész évben 504 600 járművet gyártottak le. Az RVIA előrejelzése szerint idén ez a szám elérheti az 577 200-at.

Külön érdekesség, hogy a lakókocsik iránti kereslet vélhetően tovább fog nőni a 2022-es évben is. Egy másik, szintén nemrégiben végzett RVIA-felmérés szerint 72 millió amerikai lakos tervezi, hogy jövőre belemerül a lakókocsis életérzésbe, ami hozzávetőlegesen 18 százalékos ágazati növekedést jelentene az idei rekordévhez képest.

Ne hagyd ki!