Vajon Magyarországon is meglépi a Lidl?
Fotó: Shutterstock

Váratlant lép a német Lidl, szűkíti a kínálatát

Környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokra hivatkozva, valamint arra, hogy jobban igazodjon a fiatalabb fogyasztói igényihez, fokozatosan csökkenteni fogja a húskínálatát a Lidl Németországban. A lépéssel jobban megkülönböztetnék magukat a konkurenciájuktól is.


Csökkenti a húskínálatát a Lidl

Változtat stratégiáján a Lidl Németországban. Fokozatosan növelni fogja a zöldségek és növényi fehérjék arányát az üzleteiben, miközben csökkentik húskészítményekből a kínálatukat - írja a Lebensmittel Zeitung. A döntéssel leginkább a fiatalabb vásárlóiknak kedveznének, valamint általa jobban megkülönböztetnék magukat az konkurenciájuktól.

A cég vezetősége úgy gondolja, a bolygónk csak akkor tudja élelemmel ellátni a bővülő lakosságot, ha csökken a globális húsfogyasztás. Szerintük a lépésük különösen a fiataloknál lehet népszerű, akik fogékonyabbak a környezetvédelemre, a fenntarthatósági kérdésekre és a klímaváltozással kapcsolatos problémákra. Emellett helyeselhetik a változást a vegetáriánusok és a vegánok is, valamint mindenki, aki csökkentené a táplálkozásában az állati fehérjék arányát.

A növényi alapú termékek kínálatának bővítése, valamint a húskínálat csökkentése fokozatosan megy végbe 2025-ig. A terveikben szerepel, hogy tematikus heteket is tartanak, amikor a vegetáriánus és vegán termékekre helyezik a hangsúlyt.

Jelentős terhelés

A haszonállatok ipari méretű tenyésztésének számos negatív hatása van az élővilágra. A kérődző állatok metánkibocsátása például a globális felmelegedést erősíti, a mezőgazdasági területek növelése pedig a természetes ökoszisztémát gyengíti.

Az Európai Unióban az egy főre jutó éves átlagos húsfogyasztás 80 kg. A túlzott húsevés – főleg a feldolgozott élelmiszerek esetében – azonban egészségügyi szempontból is aggályos lehet. A Bonni Egyetem munkatársai kiszámolták, hogy mennyivel kellene csökkennie a nyugati világ húsfogyasztásának ahhoz, hogy fenntartható maradjon a mezőgazdaság.

Ha minden ember annyi húst fogyasztana, mint az európaiak vagy az észak-amerikaiak, akkor egészen biztosan lecsúsznánk minden klímacélról, és számos ökoszisztéma összeomlana. Ezért jelentősen csökkenteni kell a húsfogyasztásunkat, ideális esetben fejenként legfeljebb évi 20 kilogrammra

– mondta Matin Qaim, az egyetem Fejlődéskutató Központjának munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

Nem biztos, hogy elég lenne, ha 75 százalékkal kevesebb húst ennénk

A tudós szerint csökkenteni kellene a takarmánynövények termőterületeinek a méretét az emberi fogyasztásra szánt gabonanövények javára. Valamint érdemes lenne csak olyan füves területeket használni állattenyésztésre, amelyek másfajta mezőgazdasági célra alkalmatlanok.

A szegényebb országokban viszont más a helyzet, hiszen eleve kevesebb húst fogyasztanak, valamint sokan azért élnek állattenyésztésből, mert csak abból van lehetőségük némi bevételhez jutni. Ezért tőlük jelentős változás nem várható el.


Ne hagyd ki!