Egyre kevesebb a magyar csárda
Fotó: Shutterstock

Sok csárda bezárt, nem elég a betyárvirtus a fennmaradáshoz

Egyre kevesebb a magyar csárda a hazai éttermek között. Viszont Bálint Zoltán csárdagazda szerint azok, amelyek talpon maradtak, jellemzően minőségibb ételekkel és jobb kiszolgálással várják a vendégeket.


Ezeknek a magyar csárdáknak lehet jövője

Kiveszőben van a csárdaturizmus Magyarországon, pedig néhány évvel ezelőtt még számos külföldi vendéget vonzottak a hagyományos éttermek. Egyre kisebb a magyar csárdák száma, azonban Bálint Zoltán csárdagazda szerint minőségjavulás észlelhető a talpon maradó helyekben.

Tény, hogy egyre kevesebb a csárda, de mint minden jó vendéglátóhely esetében, a csárdáknál is észrevehető, hogy akik minőségi ételeket kínálnak, odafigyelnek a kiszolgálásra, a vendégek igényeire, nem gondolkodnak a bezáráson. A csárda hungarikum, ami nagyon fontos a hazai ízvilágban. A hagyományos ízek mellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy a külföldiek általában egy csárdában ismerkednek a magyar ételekkel

- idézi Bálint Zoltánt, a Fészek Csárda üzletvezetőjét a Sokszínű Vidék.

Hozzátette, az éttermeknek haladnia kell a korral, azonban egy magyaros csárdánál fontos a hagyományokhoz való ragaszkodás is.

Mi is alkalmazzuk a szuvidálás technikáját, de egy marhapörköltet vagy egy gulyást a hagyományos módon készítjük és úgy is tálaljuk. Persze a látványvilágra is figyelünk. A gulyást például bográcsban, alatta égőpasztával szolgáljuk fel, ilyenkor pedig mindig előkerülnek a telefonok a vendégek zsebéből

- mondta az ügyvezető.

A keresletet is csökkentheti a drágulás

A jelenlegi, bizonytalan gazdasági környezetben különösen érzékenyek a vendégek az árakra. A vendéglátós szerint a helyzet megkívánná a nagyobb árszabást, azonban látszik, egyre nehezebben viselik az emberek a növekvő árszintet.

Egy éve nem emeltünk árat, pontosan azért, mert az átlagembereknek ma már szinte luxusnak számít, hogy étterembe menjenek. Abból szintén nem engedünk, hogy hétvégente élő cigányzene szóljon, mert ez is egy jó csárda ismérve

- nyilatkozta a csárdagazda.

Megérhette nyitva maradni a vendéglátóhelyeknek

Kedvezően hatott a hazai vendéglátásra tavaly, hogy a járvány elleni korlátozásokat szinte teljesen feloldották, ezért élénkült a turizmus. Viszont a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt óvatosabb fogyasztói magatartás rontja a szektor kilátásait. A kiugróan magas infláció érdemben csökkenti a vásárlóerőt.

Az elmúlt hónapokban a vendéglátóhelyek megugró költségeit jellemzően nem lehet teljesen áthárítani a vendégekre, ezért több egység kényszerült átmeneti, vagy tartós bezárásra. A fokozott munkaerőhiány miatt pedig jelentősen emelni kellett a béreket is a szektorban.

(Nyitóképünk illusztráció.)

The Conversation

Ne hagyd ki!