Egy Twitterhez hasonló, de részben decentralizált platformot várhatunk
Fotó: Shutterstock

Új közösségi oldalt indít a Meta!

Új közösségi oldalt indít a Facebook és az Instagram anyavállalata, a Mark Zuckerberg nevével fémjelzett Meta. A platformnak várhatóan lesz decentralizált része, valamint hajazni fog a Twitterre és az Instagramra is.


A Twitter piacára léphet a Meta

Egy részben decentralizált, a Mastodonhoz hasonlító közösségi oldal fejlesztésén dolgozik a Meta. Például Lia Haberman az applikációval kapcsolatban arról ír az ICYMI-hírlevelében, hogy a platform egyelőre nem rendelkezik hivatalos névvel, de P92 és Barcelona kódnéven emlegetik. Emellett leginkább az Instagram szöveges kommunikációra kihegyezett testvére lehet egy kiszivárgott marketinges prezentáció alapján.

A HVG megjegyzi, az appban egy hírfolyammal találkozhatunk, amelyre legfeljebb 500 karakteres bejegyzéseket lehet posztolni, valamint csatolhatók hozzájuk hivatkozásokat, fotók és videók is. Külsőre kissé olyan, mint a Twittert és az Instagram egybegyúrva, de működésében a Facebookra hasonlíthat.

A Verge mindehhez hozzáteszi, a Meta ügyelni fog a moderációra is. Például ha valakit az Instagramon letiltottunk, nem veheti fel velünk a kapcsolatot az új oldalon sem. Jelentős előnye pedig a decentralizált része, így idővel olyan felületekkel is kompatibilis lehet, mint a Mastodon.

A TechCrunch információi szerint az új app már az idén nyáron elindulhat. Bizonyos hírességeknek, közéleti személyiségeknek és ismert embereknek pedig korai hozzáférést fognak biztosítani az oldalhoz.

Ki marad a Facebooknál? Ezrével rugdossák ki a dolgozókat

Egyébként március közepén jelentette be a Meta, hogy meg fog válni mintegy 10 ezer alkalmazottól. A döntésük meglehetősen váratlan volt, hiszen a megelőző hónapokban nagyjából ugyanennyi embert már elengedett a cég. Akkor derült ki az is, leállítják a toborzást, ami miatt 5 ezer munkahely marad náluk üresen.

Hosszú távra koncentrálunk. Ez azt jelenti, olyan eszközökbe kell fektetnünk, amelyek a leghatékonyabbá tesznek minket hosszú évekre, nem csak az idén. Legyen szó mesterséges intelligenciával kapcsolatos eszközökről, amelyekkel a mérnökeink gyorsabban tudnak jobb kódokat írni, és lehetővé teszik, hogy idővel automatizáljuk a munkát, vagy beazonosítsuk a már elavult folyamatokat, hogy fokozatosan megszüntethessük őket

- nyilatkozta Mark Zuckerberg, a Meta elnök-vezérigazgatója.

Korábbi leépítések a Metánál

A Meta novemberben is megvált nagyjából 11 ezer alkalmazottjától. Az elbocsátásokat azzal indokolta, így akarja teljesíteni a kitűzött, 10 százalékos költségcsökkentési tervét. Pedig 2022 második negyedévének a végén több mint 83 ezer alkalmazottjuk volt, ami 32 százalékos létszámgyarapodást jelentett egyetlen év alatt. De az új munkavállalók java a Reality Labshoz került, ahol a legtöbb folyamatban lévő projektet kaszálták el tavaly, és a legnagyobb veszteséget termelte.

Mark Zuckerberg elmondta, a Metának minden eddiginél súlyosabb helyzetben kell helytállnia, ami leginkább a kedvezőtlen gazdasági környezetnek köszönhető. Emellett rendkívül érzékenyen érintette a céget az Apple adatvédelmi intézkedése, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás. Továbbá a vállalatnak a nyakára nőttek az olyan versenytársak is, mint például a TikTok.


Ne hagyd ki!