A Nokiának áll a zászló

A finn cég az 5G technológiás hálózati berendezésinek értékesítésével több mint 5 milliárd eurós első negyedéves bevételt könyvelhetett el.


Az egykor szebb napokat is megélt telefongyártót manapság már inkább telekommunikációs hálózati berendezésgyártóként ismerhetjük a piacon. Miután nem sikerült felvennie a lépést az okostelefonok fejlődésével, új vizekre evezett. Az 5G-s berendezéseinek és hálózati megoldásainak köszönhetően a cég bevétele és nyeresége felülmúlta a szakemberek várakozásait 2021. első negyedévében.

A fejétől bűzlik a hal

A távközlési szolgáltatók elkezdték kiépíteni az 5G hálózatokat világszerte, aminek köszönhetően a Nokia és svéd riválisa, az Ericsson is jelentős megrendelésekhez és ügyfelekhez jutott az elmúlt néhány hónapban. Az is kapóra jött nekik, hogy a Huaweit számos kormány kritizálta és korlátozza a biztonsági aggályok miatt.

Ebben az évben óriási keresletet tapasztaltunk az 5G és a hálózati infrastruktúrák iránt, melyek közül utóbbi lényegében a száloptika otthonokba és irodákba történő bevezetését takarja

-mondta Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója.

Pekka Lundmark tavaly vette át a vezető szerepet a vállalatban. Számos változást hozott a cég életébe. Ésszerűsítette a Nokia műveleti tevékenységeit, munkaköröket törölt el, illetve megpróbálta helyrehozni azokat a baklövéseket, amelyeket az előző vezetőség követett el az 5G-s tervek megvalósításának kárára.

Úgy tűnik, sikeresen 

A cég első negyedéves bevételei3 százalékkal emelkedett, így elérte az 5,08 milliárd eurót (1828 milliárd forint).

Jól kezdte az évet a Nokia. A 11 százalékos működési árrés igen egészségesnek számít, és azt bizonyítja, hogy sikeres volt a szerkezeti átalakítás

- mondta Richard Webb, a CCS Insight elemzője.

A Nokia optikai és vezetékes megoldásokat is tartalmazó hálózati infrastruktúra üzletága 28 százalékos növekedést mutatott, ami így már a bevételhez 1,73 milliárd euróval járult hozzá. Ez főleg a vállalati ügyfeleknek volt köszönhető. Ráadásul az 5G-s igények gyarapodása miatt a bruttó árrésük 38,2 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 36,4 százalékról.

Továbbá úgy néz ki, hogy a szezonális keresleti ingadozások is egyensúlyba kerülnek, és egyenletesebb forgalomra számíthat a vállalat. A részvényárfolyam megugrásának köszönhetően a cég tőzsdei értéke elérte a 20,2 milliárd eurót.


Ne hagyd ki!