Óriási fejlesztést kaphat az Office-csomag több programja: érkezik a Prometheus
Fotó: Shutterstock

Elfelejthetjük, amit az Office-ról eddig tanultunk?

Gyökeresen megváltozhat például a Word, a Power Point és az Outlook. A ChatGPT mögött álló mesterséges intelligenciával (MI) fogja felturbózni a Microsoft az Office programcsomagjának egyes tagjait.


MI-vel bővíti a Microsoft az Office-t

A Microsoft a napokban jelentette be, hogy 2019 és 2021 után ismét befektet a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-ba. A redmondiak terve az, hogy felgyorsítják a cég MI-jének a fejlesztését, a kereskedelmi forgalomba hozatalát, illetve egyre több saját termékükbe integrálják a startup technológiáját. Például ezzel turbózzák fel a Google riválisának, a Bingnek a keresőmotorját, valamit beépítik az Office programcsomag néhány szoftverébe is.

A Verge információi alapján a Microsoft javában dolgozik például az office-os Word, PowerPoint és Outlook mi-s fejlesztésén. A Bingnél bemutatott, „Prometheus Model” nevet kapó GPT-verziót terjesztenék ki az irodai szoftverekre. Akár márciusban bemutathatják az erre vonatkozó terveiket.

A Wordnél az új funkciók a helyesírás, az Outlooknál a keresési javaslatok javítására irányulhatnak. Emellett - részben vagy egészben - az e-maileket is megírhatja a mesterséges intelligencia. A PowerPointnál pedig például grafikonokat hozhat létre a Prometheus.

A HVG hozzáteszi, egy külsős alkalmazás már lehetővé teszi a ChatGPT használatát a Wordben. Továbbá a Microsoft a Google-lel folytatott versenye miatt dolgozhat szélsebesen az újdonságok bevezetésén. Satya Nadella, a vállalat vezérigazgatója azt szeretné, ha vezetővé válnának az MI területén. Mindeközben a Google a saját megoldásán, a Bardon dolgozik.

Új technológia

Néhány hete tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI cég a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel.

A ChatGPT az elmúlt hetek egyik legforróbb beszédtémájává vált. Részben amiatt, mert a számtalan előnye mellett etikai aggályok is felmerülnek a használatával kapcsolatban. Például a szöveggenerátora meglehetősen elfogult, illetve az információi néha félrevezetők, de így is használhatóbbnak tűnik, mint a Google hasonló fejlesztése.


The Conversation

Ne hagyd ki!