A HSBC óriásban ügyfele VR szemüveggel készül belépni a metaverzumba, hogy bejárja bank virtuális telkét
Fotó: Shutterstock

Már az óriásbankok is virtuális telkekbe fektetnek

A HSBC óriásbank megtette első lépését a metaverzum felé.


Hivatalosan is megerősítést nyert, a JPMorgan után a HSBC is belép a virtuális ingatlantulajdonosok egyre népesedő táborába. A brit pénzintézet a The Sandbox nevű online játéktér mellett tette le a voksát. Azt egyelőre nem árulta el, hogy mekkora összegért vásárolja meg első digitális telkét.

Az ügylet révén a HSBC-nek lehetősége nyílik arra, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki a sport-, e-sport és játékrajongókkal, miközben portfólióját új szolgáltatásokkal bővítheti.

Mozgolódnak a nagyok

A bakok lépése nem magalapozatlan, iparági elemzések azt mutatják, egyre nagyobb üzlet van a metaverzumban.

A JPMorgan múlt hónapban a Decentraland nevű metaverzumba fektetett be. Az amerikai pénzintézet egy virtuális bevásárlóközpontban nyitott egy társalgót, melynek „falát” Jamie Dimon vezérigazgató digitális portréja díszíti.

A JPMorgan februárban egy átfogó elemzést is közzétett a metaverzumban rejlő lehetőségekről, melyből kiderült, a felhasználók évente körülbelül 54 milliárd dollárt (18 306 milliárd forint) költenek virtuális termékekre, kétszer annyit, mint zenei árucikkekre.

Az olyan metaverzum környezetekben, mint a Sandbox vagy a Decentraland, a felhasználók telkeket vásárolhatnak, amelyeket avatárjaikkal bejárhatnak, illetve találkozhatnak és játszhatnak más felhasználókkal. Mindezek mellett NFT-k formájában különböző digitális kiegészítőket, sőt, akár szolgáltatásokat is vásárolhatnak.

Az HSBC azt reméli, hogy virtuális világában képes lesz "innovatív márkaélményt teremteni új és meglévő ügyfelei számára".

A brit bank digitális terjeszkedésével párhuzamosan fizikai jelenlétét folyamatosan csökkenti. A közelmúltban bejelentette, 69 bankfiókot szüntet meg Nagy-Britanniában, az ügyfelek ugyanis egyre inkább az online szolgáltatásokat preferálják.

Digingatlanpiac

A cikkünkben említett metaverzum környezetek nagyjából úgy működnek, mint egy felturbózott ingatlanpiac.

Remek példa erre a TerraZero Technologies vállalat, amely februárban hivatalosan is jóváhagyta a világ egyik első „metaverzum jelzálogkölcsönét”.

Ugyan az ügyfél kilétét és a megállapodás pénzügyi vonzatát nem hozták nyilvánosságra, a Web 3.0 (más néven metaverzum) technológiai vállalat tájékoztatása szerint a cég biztosította a finanszírozás nagy részét.

A jelzáloghitelek és a finanszírozási lehetőségek felgyorsítják a metaverzum fejlesztését és széleskörű elterjedését. Izgalommal tölt el minket, hogy ennek az új és izgalmas gazdaságnak az élére állhatunk.

-olvasható Dan Reitzik vezérigazgató közleményében.

A TerraZero a közeljövőben metaverzum-ingatlanhirdetésekkel bővíti hivatalos weboldalát, ahol az érdeklődők kedvükre válogathatnak a virtuális földek között. A TerraZero a kölcsön visszafizetéséig bejegyzett tulajdonosként birtokolja a virtuális földterületet. Minden tranzakció az érintett digitális területtel, ingatlannal van biztosítva, ami NFT-ként jelenik meg.

Valójában csak idő kérése volt, hogy megjelenjenek az első „metahitelezők” a piacon. 2021-ben a digitális telkek forgalma meghaladta az 500 millió dollárt, ami átszámítva körülbelül 170 milliárd forintnak felel meg. Ágazati elemzők idén még nagyobb pénzdömpingre számítanak az innovatív ingatlanpiacon.

Ne hagyd ki!