A HSBC óriásban ügyfele VR szemüveggel készül belépni a metaverzumba, hogy bejárja bank virtuális telkét
A HSBC óriásbank megtette első lépését a metaverzum felé.


Hivatalosan is megerősítést nyert, a JPMorgan után a HSBC is belép a virtuális ingatlantulajdonosok egyre népesedő táborába. A brit pénzintézet a The Sandbox nevű online játéktér mellett tette le a voksát. Azt egyelőre nem árulta el, hogy mekkora összegért vásárolja meg első digitális telkét.

Az ügylet révén a HSBC-nek lehetősége nyílik arra, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki a sport-, e-sport és játékrajongókkal, miközben portfólióját új szolgáltatásokkal bővítheti.

Mozgolódnak a nagyok

A bakok lépése nem magalapozatlan, iparági elemzések azt mutatják, egyre nagyobb üzlet van a metaverzumban.

A JPMorgan múlt hónapban a Decentraland nevű metaverzumba fektetett be. Az amerikai pénzintézet egy virtuális bevásárlóközpontban nyitott egy társalgót, melynek „falát” Jamie Dimon vezérigazgató digitális portréja díszíti.

A JPMorgan februárban egy átfogó elemzést is közzétett a metaverzumban rejlő lehetőségekről, melyből kiderült, a felhasználók évente körülbelül 54 milliárd dollárt (18 306 milliárd forint) költenek virtuális termékekre, kétszer annyit, mint zenei árucikkekre.

Az olyan metaverzum környezetekben, mint a Sandbox vagy a Decentraland, a felhasználók telkeket vásárolhatnak, amelyeket avatárjaikkal bejárhatnak, illetve találkozhatnak és játszhatnak más felhasználókkal. Mindezek mellett NFT-k formájában különböző digitális kiegészítőket, sőt, akár szolgáltatásokat is vásárolhatnak.

Az HSBC azt reméli, hogy virtuális világában képes lesz "innovatív márkaélményt teremteni új és meglévő ügyfelei számára".

A brit bank digitális terjeszkedésével párhuzamosan fizikai jelenlétét folyamatosan csökkenti. A közelmúltban bejelentette, 69 bankfiókot szüntet meg Nagy-Britanniában, az ügyfelek ugyanis egyre inkább az online szolgáltatásokat preferálják.

Digingatlanpiac

A cikkünkben említett metaverzum környezetek nagyjából úgy működnek, mint egy felturbózott ingatlanpiac.

Remek példa erre a TerraZero Technologies vállalat, amely februárban hivatalosan is jóváhagyta a világ egyik első „metaverzum jelzálogkölcsönét”.

Ugyan az ügyfél kilétét és a megállapodás pénzügyi vonzatát nem hozták nyilvánosságra, a Web 3.0 (más néven metaverzum) technológiai vállalat tájékoztatása szerint a cég biztosította a finanszírozás nagy részét.

A jelzáloghitelek és a finanszírozási lehetőségek felgyorsítják a metaverzum fejlesztését és széleskörű elterjedését. Izgalommal tölt el minket, hogy ennek az új és izgalmas gazdaságnak az élére állhatunk.

-olvasható Dan Reitzik vezérigazgató közleményében.

A TerraZero a közeljövőben metaverzum-ingatlanhirdetésekkel bővíti hivatalos weboldalát, ahol az érdeklődők kedvükre válogathatnak a virtuális földek között. A TerraZero a kölcsön visszafizetéséig bejegyzett tulajdonosként birtokolja a virtuális földterületet. Minden tranzakció az érintett digitális területtel, ingatlannal van biztosítva, ami NFT-ként jelenik meg.

Valójában csak idő kérése volt, hogy megjelenjenek az első „metahitelezők” a piacon. 2021-ben a digitális telkek forgalma meghaladta az 500 millió dollárt, ami átszámítva körülbelül 170 milliárd forintnak felel meg. Ágazati elemzők idén még nagyobb pénzdömpingre számítanak az innovatív ingatlanpiacon.

The Conversation

Ne hagyd ki!