Friss pékáruk
Forrás: Shutterstock

A magyar pékségek csaknem fele bezárhat két éven belül

Óriási gondban vannak a hazai pékségek. Amellett, hogy folyamatosan kénytelenek az áraikat emelni, munkaerőhiánnyal is küzdenek, gépesítés terén pedig nem tudnak lépést tartani a nagyokkal. 2023-ra 900 magyar pékségből 500 maradhat talpon a szakemberek szerint.


Pékségek százai zárhatnak be

Jelentősen drágulhatnak a pékáruk az üzletekben a közeljövőben, valamint jelentős átrendeződésre is számítani lehet az iparágban - Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke beszélt erről az infostart.hu cikke szerint.

Az áremelkedés okai között a szakember szerint szerepel az alapanyagárak, az energiaárak, és a munkabérek jelentős növekedése. Az alapanyagok közül drágult például a vaj és a margarin, a liszt kapcsán pedig négyszer is áremelést jelentettek be az idén.

A Pékszövetség elnöke szerint a péktermékek árai mindaddig emelkedni fognak, amíg a beszállítóik is árakat emelnek.

A szakember emellett kitért az iparág egy másik égető problémájára, a munkaerőhiányra. A szakképzett pékmestereken túl hiány van sütőipari szakmunkásokból, üzemvezetőkből, műszakvezetőkből és élelmiszeripari technológusokból is.

Emellett beszélt a szektorban tapasztalható jelentős átrendeződésről is: nagy, gépesített sütőipari cégek épülnek és vásárolnak fel kisebb cégeket. A nagyokkal pedig sok sütőipari vállalkozás nem tudja a lépést tartani.

A Pékszövetség szerint 2023-ra a mostani mintegy 900 pékségből körülbelül 500 maradhat talpon Magyarországon.

Valóban sok a probléma

A Haszon.hu a témában megkérdezte egy csaknem 25 embert foglalkoztató vidéki péküzem és bolthálózat vezetőjét is. A forrásunk megerősítette az imént felsorolt problémákat, valamint más gondokról is beszámolt.

„Összetettebb annál a probléma, hogy drágulnak az alapanyagok, a szállítás és az energiaárak, valamint nehéz embert találni a nyitott pozíciókra – akik ráadásul manapság nagyon sokat kérnek. A probléma abból is gyökerezik, hogy több alapvető terméken akkora árverseny van, hogy haszon gyakorlatilag nincs rajtuk. Ide tartoznak a hagyományos fehér kenyerek és a vizezett zsemlék és kiflik is. Ezek a termékek teszik ki ráadásul a szállítási kapacitásunk javát. Profitot gyakorlatilag csak a töltött és más prémium termékeink hoznak”

– mondta a Haszon.hu forrása.

Az általunk megkérdezett szakember kitért a gépesítés kérdésére is. A berendezések ára annyira magas, hogy a kisebb pékségeknek kigazdálkodniuk a gépek árát gyakorlatilag lehetetlen. Emberi munkaerő alkalmazásával a gépesítés helyett pedig képtelenek az árakban felvenni a versenyt a nagyokkal, ami előbb-utóbb csődhelyzetbe sodorhatja őket.

Ne hagyd ki!