A figyelemre méltó negyedéves pénzügyi eredmények ellenére a korábbi, 10 százalékos áremelkedés után újabb drágulás várható a Pepsinél, a vállalat minden terméke érintett- jelentette be Hugh Johnston, a cég pénzügyi vezetője.Üröm az örömben

A pénzügyi igazgató tájékoztatása szerint a Pepsi Co. még mindig nem heverte ki a pandémia gazdasági következményeit, amit tovább ront az ellátási lánc akadozása. A vállalatnál szinte mindenből hiány van, a Gatorade-es palackoktól kezdve egészen a kamionsofőrökig. Napról-napra újabb logisztikai problémák ütik fel a fejüket, ugyanis a mozik és a vendéglátóhelyek újranyitásával elképesztő kereslet mutatkozik a Pepsi termékeire. Arról nem is beszélve, hogy a nyersanyagokhoz is egyre magasabb árakon lehet hozzájutni. Hugh Johnston nagyjából ezekkel indokolta a Pepsi döntését, amelynek értelmébenv2022 első negyedévében újabb drágulás várható. Johnston hozzátette, számításai szerint a kialakult nehézségek 2021 végére mérséklődni fognak. A Pepsi nemrégiben már megemelte üdítőitaljaiés harapnivalói árát, így a teljes, pandémia alatti drágulás meghaladta a 10 százalékot. A kihívások ellenére Johnston szerint a szupermarketekben nem lesz hiány a Pepsi termékekből.

Bevált stratégia

Valószínűleg kevesen örülnek a Pepsi üzletpolitikájának, de a magasabb árak egyértelműen éreztették hatásukat a cég eredményeiben. A harmadik negyedéves árbevétel kilenc százalékkal nőtt az előző periódushoz képest, ebből öt százalékpont a magasabb árú termékek értékesítéséből származik. A vállalati költségek több mint 10 százalékkal emelkedtek, ami a forgalmazásra és a marketingre fordított többletkiadásoknak köszönhető.

A nettó árbevétel 11,6 százalékkal, 20,19 milliárd dollárra nőtt a szeptember negyedikén zárult negyedévben, ami meghaladja az elemzők 19,39 milliárd dolláros becslését - derül ki a Refinitiv IBES adataiból.

A negyedéves jelentés hatására a Pepsi részvényárfolyama számottevően nem emelkedett. A cég év végéig további nyolc százalékos bevételnövekedésre számít a korábbi, hat százalékhoz képest.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!