A Nemzetközi Roma Egyesület romániai vezetője, Daniel Cioabă bejelentette, hogy Gypsycoin néven elindították a világ első roma kriptovalutáját. Alig néhány nap alatt több mint ezren fektettek be a valutába, amelynek árfolyama már 1800 százalékos növekedést mutat indulása óta- írja a Transindex.Az egyesület elsődleges célja a kriptovalutával a roma közösségek sokoldalú fejlesztése és a digitális kohézió megszilárdítása. Az alkotók tisztában vannak azzal, hogy a roma közösség tagjai a világ minden pontján megtalálhatók, és jellemzően hagyománykövető életmódot folytatnak. Éppen ezért a digitális valuta népszerűsítése a közösségek köreiben nem lesz egyszerű feladat, de az első befektetési adatok mégis bizakodásra adhatnak okot.

A Gypsycoin több ügyet is szolgál:

  • a többi kriptopénzhez hasonlóan a Gypsycoin is kereskedelmi valutaként funkcionál
  • az alapítók a bevételekből a roma közösségek egészségügyi, ellátását és technológiai oktatását fogják támogatni és fejleszteni
  • továbbá rászoruló családok életkörülményeit fogják javítani, egyebek között háztartási cikkekkel és élelmiszerrel

Bár a valutát elsősorban a romáknak szánták, minden befektetőt szívesen látnak, akik szimpatizálnak a valuta céljaival.

Hagyomány és innováció

A Gypsycoin szimbóluma egy áramkörön nyugvó cigánykerék. A valuta arculata megjelenésében ötvözi a romák hagyományait a modern kor vívmányaival. A fejlesztők összesen egybillió tokent alkottak meg, amelynek csupán 10 százaléka mozog szabadon a digitális térben, ezzel követve a kriptovaluták piacának aktuális dinamikáját.

Mint említettük, a valuta árfolyama a július 31-i indulása óta már több mint 1800 százalékos növekedés produkált. Már 1500-nál is több befektető szavazott bizalmat a „romák első digitális valutájának". További információk a roma tokenről ezen a linken találhatók.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!