Kezd rendeződni a sertéspiac, ami az árain is meglátszik
Fotó: Shutterstock

Mennyit fog drágulni sertéshús a közeljövőben?

Tavaly több tényező is alacsonyan tartotta a sertéshústermékek árát, azóta azonban sok minden megváltozott a piacon, és a változások még nem értek véget. Mutatjuk, hogyan alakulhat a sertéskészítmények ára a közeljövőben!


Sokáig csak a költségek nőttek, az árak nem

A sertéspiacon már tavaly jelentősen nőt a termelők önköltsége a gabonaárak dinamikus emelkedése következtében. Ezzel párhuzamosan a sertés világpiacán túlkínálat alakult ki, miután a kínaiak elkezdték rendbe rakni a sertéspestis miatt nagyjából megfelezett sertésállományukat. Emiatt az Európai Unió kínai sertéshúsexportja egyik napról a másikra esett vissza a tavalyi év második negyedévben, ami túlkínálatot eredményezett az európai sertéspiacon.

Ilyen szituációban rendkívül alacsony árak tudnak kialakulni, és miközben a takarmányozás önköltsége drasztikusan nőtt, ezzel párhuzamosan egy rendkívül alacsony élő sertésár alakult ki: ez egy idő után kiváltotta a szokásos piaci hatást, vagyis a kínálat reagált a piaci helyzetre, és Európában szinte mindenhol elindult egy állománycsökkenés, ami aztán szép lassan kialakított egy új egyensúlyi pontot. De ez az egyensúlyi pont a korábbi élősertés-áraknál lényegesen magasabban volt, de ez költségoldalról alá is volt támasztva, hiszen a takarmányköltségek jelentősen megemelkedtek: voltak olyan gabonák, ahol egy év alatt megduplázódtak az árak

- nyilatkozta Éder Tamás, a Hússzövetség elnőke az Agrárszektornak.

Keresletnövekedés után eshet vissza a húspiac

Az egyetlen hatósági áras sertéshústermék, a sertéscomb iránt jelentősen megnőtt a kereslet az utóbbi időben. Olyannyira, hogy vannak időszakok, amikor a kiskereskedelmi igényt ki sem lehet teljesen elégíteni. Emellett más hústermékek is jobban fogytak az idén.

Az első félévben a piaci szereplők jelzései alapján volt valamekkora növekedés a teljes sertéshús-keresletben. Ez viszont annak volt köszönhető, hogy az első félévben jelentős bérnövekedés volt a társadalomban, illetve az év elején komoly adó-visszatérítéseket és különböző kedvezményeket kaptak a fogyasztók

- mondta Éder Tamás.

A szakember szerint azonban az elmúlt hetek tapasztalatai alapján csökkenhet a közeljövőben a kereslet. Leginkább a magasabb értékű húskészítményekről érkeztek olyan piaci jelzések, hogy azokon kezdtek takarékoskodni a fogyasztók.

Így alakulhatnak az árak a jövőben

Február környékén indult az élősertés áremelkedése. Néhány héten belül mintegy 60 százalékot ugrott az árszintje, ahogyan visszarendeződött a világpiac. Ehhez jött hozzá az orosz-ukrán háború miatt kialakult újabb gabonaár-emelkedés, az energiaár-növekedés, valamint a bérnövekedés és a csomagolóanyagok árának megugrása, ezért a 60 százalékos költségnövekedés elkezdett megjelenni a sertéshús és húskészítmények fogyasztói árában is.

Részben a háború további eredményeként, részben pedig a szélsőséges időjárási körülmények eredményeként a takarmányos fronton a helyzet további költségemelkedést jelez. És bár az eddig megnövekedett önköltségek sem épültek még be a fogyasztói árakba, de már látjuk a további önköltség-növekedést. Egészen biztos, hogy a következő fél évben tovább fog folytatódni a fogyasztói árak növekedése a sertéshús és a húskészítmények területén

- jelezte Éder Tamás.


Ne hagyd ki!