A drágulás ellenére is nőhet idén a hazai sörfogyasztás
Fotó: Shutterstock

Söröröm a sörürömben, növekedhet a hazai fogyasztás

Évtizedekig csökkent a sörfogyasztás mértéke hazánkban. Az előző évtized közepe ugyan némi változást hozott, azonban a pandémia alatt ismét megtört a trend. Idén azonban a sör jövedéki adójának emelés ellenére is a fogyasztás növekedésre számít a Sörszövetség igazgazója.


Az áremelés ellenére is nőhet idén a sörfogyasztás hazánkban

Nőtt hazánkban a sörfogyasztás tavaly, és idén is több sör csúszhat le a torkunkon, mint 2021-ben, azonban még mindig elmarad a pandémia előtti évektől ez a mennyiség.

A malátalé fogyasztás a rendszerváltás óta egyébként jelentősen csökkent. Az akkori egymilliárd liter körüli éves szintről 2013-ra 640 millióra esett vissza, majd egy lassú növekedés után 2019-re jutott 710 milliós szintig. A koronavírus-járvány azonban megtörte ezt a trendet.

Látva az első néhány havi forgalmi adatot, úgy látjuk, hogy a fogyasztás nőni fog idén, de nem fogja még elérni a 2019-es forgalmi értékeket. Lehet, hogy ebben az is szerepet fog játszani, hogy június 1-től növekszik a sör jövedéki adója, ami növeli a sör árát. A piac és a sör nagyon érzékeny az áremelésekre. Az idei évben külső körülmények hatására az iparág kénytelen volt a szokásosnál is nagyobb mértékben emelni

- nyilatkozta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a Portfolio Podcastjában.

A szakember arról is beszámolt, hogy idén a növekedés motorja a prémium és az alkoholmentes kategóriák felfutása lehet.

Sok problémával néz szembe az iparág

A söriparra az energiaválság és az ukrajnai háború is kedvezőtlenül hatott, júliustól pedig a jövedéki adóemelés is sújtja az iparágat, melynek mértéke 1620 forintról 1800-ra per hektoliter per tényleges alkoholtartalom fokra emelkedik. Ez további emeléseket hozhat a kiskereskedelmi árakban, azonban a szakember szerint jó eséllyel ennek mértéke nem fogja meghaladni az élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást.

Mindezek mellett az alapanyag- és csomagolóanyag-ellátásban is nehézségekkel küzd az iparág, valamint sújtják a kormány által kivetett egyéb ágazati különadók is.

Így állnak a számok

A Sörszövetség korábbi közleménye szerint az öt legnagyobb hazai sörgyártó (a Borsodi, a Dreher, a Heineken, a Soproni és a Pécsi) 1,6 millió hektoliter sört termelt az idei év első harmadában, ami 8 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt, amikor még nem érintette a koronavírus az országot, és nem voltak lezárások.

A hordós sörök forgalma ráadásul csupán 77 százaléka volt a pandémia előttinek, ami jól mutatja a vendéglátás idei teljesítményét.

Beszámoltak arról is, hogy a szuperprémium és prémium sörök piaca ezzel szemben 20-30 százalékkal növekedett az első hónapokban a tavalyi bázishoz képest. Az utóbbi kategória ráadásul a teljes forgalmuk 30 százalékát adta. Továbbá az alkoholmentes sörök eladása is kétszámjegyű növekedést mutatott a vizsgált időszakban, és jelenleg a sörpiac 5 százalékát fedi le.


Ne hagyd ki!