Minden eddiginél ütősebb lehet a készülék
Fotó: Shutterstock

Új szupermobillal célozhatja meg a tehetősebbeket az Apple

Nagy dobásra készülhet az Apple: új csúcsmobilt dobna a piacra. A készülék a iPhone 16-os termékcsalád része lehet, azonban a Pro és a Pro Max készülékek fölé pozícionálják a modellt. Persze számítani kell rá, hogy az ára különösen borsos lesz.


Új, minden eddiginél ütősebb csúcsmobillal jelentkezhet az Apple

A Bloomberg információi szerint minden eddiginél ütősebb csúcsmobilt dobhat a piacra az Apple, az iPhone 16 Ultrát. A készülék az iPhone 16-os termékcsalád része lehet, azonban nem a Pro és a Pro Max készülékeket fogja váltani. Azok felé pozícionálják az új modellt, így a családtagjainál is nagyobb tudással bírhat. Viszont az érkezésére várni kell, hiszen jövőre debütálhat.

Amennyiben a portál értesülései pontosak, arra is számítani lehet, hogy a cupertinói vállalat a tőle megszokott igen borsos árakra is rá fog tenni még egy lapáttal. Egyébként Tim Cook, a cég vezérigazgatójának is az a meglátása, hogy van olyan vásárlói kör, akik hajlandók a mostani áraiknál is többet fizetni egy még jobb készülékükért.

Azonban arról egyelőre nincs hír, hogy milyen teljesítménye és speciális funkciói lehetnek a készüléknek. Nem elképzelhetetlen, hogy az Apple ezzel a modellel készül belépni az összecsukható telefonok piacára.

A HVG megjegyzi, az Apple az iPhone X óta folyamatosan emeli az mobiltelefonjai árát. A jelenlegi legjobb iPhone nagyjából 930 ezer forintba kerül.

Több sebből vérzik az okostelefonok piaca

Egyébként az okostelefon- és PC-szektorok egyik legnagyobb piackutatója, a Gartner előrejelzése szerint nem lehet nagy forgalomra számítani idén sem az említett piacokon, bár az év második felében javulhat az ágazatok helyzete.

A cég becslése szerint az okostelefongyártók 1,34 milliárd készüléket értékesíthetnek 2023-ban, így 4 százalékkal maradhatnak el a tavalyik 1,4 milliárd darabos teljesítményüktől.

Ezek az értékek alulmúlják a 2021-est is, amikor 1,43 milliárd készülék fogyott. Valamint nagyon távol vannak a piac 2015-ös csúcsévétől. Akkor 1,9 milliárd új okostelefont értékesítettek. A szakértők a piac zsugorodását leginkább a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival, a hiányzó innovációkkal és a 2022-ben kezdődött világgazdasági nehézségekkel magyarázzák.

A Gartner elemzőinek a véleménye az, hogy a visszaesést a kínálati oldal összes szereplője meg fogja érezni. De a legnagyobb bevételcsökkenésre a legnagyobbak, a Samsung és az Apple számíthatnak idén.

Történetük egyik legrosszabb évét zárták a telefongyártók

Rendkívül rosszul teljesített tavaly a nemzetközi mobilpiac a Canalys elemzőcég éves jelentése szerint is. Az első három negyedévben elsősorban az alsó- és középkategóriás készülékekre esett vissza a kereslet, amíg a negyedik negyedévben a felsőkategóriát jellemezte a gyengülés.

A problémák ellenére csúcsokat döntött az Apple a negyedik negyedévben. Azon kívül, hogy sikerült visszaszereznie a piacvezető helyét, a valaha volt legmagasabb piaci részesedést (25 százalék) hozták neki az utolsó hónapok.

Az amerikai gyártót a dél-koreai Samsung követte (20 százalékkal) az előző negyedévben, viszont éves összesítésben ők állnak az első helyen. Mögöttük ismét a harmadik lett a Xiaomi (11 százalék a Q4-ben), de összességében csökkent a piaci részesedése. A negyedik helyen az OPPO állt 10 százalékkal, valamint az ötödiken a vivo zárta az évet 8 százalékkal.

The Conversation

Ne hagyd ki!