Honnan lesz így pénze Oroszországnak a háborúra?
Fotó: Shutterstock

Durván visszaestek az Európába irányuló orosz gázszállítások

59,5 százalékkal csökkent az Oroszországból az EU-ba irányuló földgázszállítások mennyisége idén februárra az előző év azonos időszakához képest. Kezdenek beérni a Moszkva megszorongatására szőtt uniós tervek?


Bezuhantak a gázszállítások az Európai Unió és Oroszország között

Ursula von der Leyen március elején hangzatos bejelentést tett: az Unió nem függ többé az orosz gáztól és olajtól. A PSB Analytics elemzőcég friss adatai is ebbe az irányba mutatnak, hiszen közölték, februárra 59,5 százalékkal csökkent az Oroszországból az EU-ba irányuló földgázszállítások mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A kieső orosz gázexportnak pedig nagyjából a 80 százalékát ellensúlyozták az Egyesült Államokból és a Norvégiából érkező gázszállítások.

Azonban a sikerhez szükség volt az európai fogyasztás visszafogására is. A Portfolio az Eurostat jelentése hivatkozva arról ír, 2022 augusztusától 2023 januárjáig az Európa gázfogyasztása 19 százalékkal csökkent az elmúlt öt év azonos időszakának átlagához képest.

Egyébként más utakon, de tovább folytatja gázexportját Oroszország. Például a héten közölte a Gazprom, hogy Kínába rekord mennyiségű orosz földgáz áramlott a Power of Siberia gázvezetéken keresztül a napokban. Ezen a vezetéken tavaly is csúcsot döntött a szállítás. Akkor 15,5 milliárd köbméter gáz jutott el a kínaiakhoz az oroszoktól. 2025-re pedig évi 38 milliárd köbméterre növelnék ezt a mennyiséget.

A németek is lecserélték az oroszokat

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken augusztus végén állt le a szállítás Oroszországból Németországba. Részben emiatt 52-ről 22 százalékra csökkent az orosz gáz részaránya a jelentős német gázimportban tavaly, miközben 33 százalékra emelkedett a norvégok részesedése. Norvégia mellett Belgium és Hollandia is besegít az oroszországi szállítmányok pótlásába. Mindemellett 12 százalékkal, 1 449 terawattórára (TWh) esett a német gázbehozatal 2022-ben a szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint.

Németországban a tavalyi átlagos éves hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal magasabb volt az előző négy év átlagánál. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az ország teljes energiafelhasználása az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett vissza: 4,7 százalékkal, a hőmérséklethatással kiigazítva 3,9 százalékkal csökkent 2021-hez képest.

Ezen belül a gázfogyasztás 14 százalékkal csökkent az enyhe időjárás és a takarékossági intézkedések miatt. A földgáz részesedése pedig az előző évi 26,6 százalékról 23,8 százalékra zsugorodott a teljes német primerenergia-fogyasztásban.

Nemzetközi szankciók sújtják az orosz kőolajat is

Ausztrália, az Európai Unió és a G7 csoporthoz tartozó fejlett országok (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország) decemberben állapodtak meg arról, hogy 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetnek be az orosz kőolajra. Emellett december 5-én lépett életbe a tengeri szállítású oroszországi olajra vonatkozó uniós embargó. Az említett államok abban bíznak, hogy a szankciók miatt Moszkva jelentős árbevételektől eshet el.

Oroszország válaszul bejelentette, február 1-től megtiltja az orosz kőolajexportot azokba az országokba, amelyek rábólintottak az ársapka alkalmazására. A veszteségek csökkentéséért Moszkva a kínai földgázszállításait igyekszik növelni. Ennek érdekében például egy új szibériai gázmezőn is elindították a kitermelést az előző hónapban. Ezen kívül megkezdték a Szibéria Ereje-2 vezeték építését, ami Mongólián keresztül szállíthatja a gázt Kínába.


Ne hagyd ki!