A hollandiai Hága városa víztükörrel

A hollandiai Hága városa

Fotó: Shutterstock

Nem olyan könnyű szabadulni a Gazprom-függőségtől

Hága városa átmenetileg mentességet kérne az Oroszország ellen hozott európai uniós szankciók alól, miután egyelőre nem talált új gázszállítót a Gazprom helyett.


A szankciók értelmében a kormányoknak és más köztestületeknek október tizedikéig meg kell szüntetniük a még érvényben lévő szerződéseiket orosz cégekkel.

Sikertelen pályázat

A harmadik legnagyobb holland város esetében ez azt jelenti, hogy új gázszállítót kell találnia az orosz Gazprom helyett. A hágai vezetés közlése szerint európai uniós szintű tendert tartottak júniusban és júliusban, de az sikertelenül záródott.

A potenciális beszállítókkal folytatandó tárgyalások biztosan eredményre vezetnek majd, de nem az október tizedikei határidő előtt

– írta a város képviselőtestületének címzett levelében az ügyben illetékes Saskia Bruines.

Hozzátette:

kivételt fogunk kérni a jelenlegi megállapodásunkra 2023 január elsejéig. Ez garantálja az ellátásbiztonságot és időt ad a tárgyalásokra.

Bruines biztos abban, hogy kérésüknek helyt adnak, hiszen teljesíteték a feltételeket: időben kiírták a pályázatot, pozitív eredmény nélkül.

Ha lesz is, drágább lesz

Bruines ugyanakkor hozzátette, hogy a január elsején életbe lépő új szerződésben jelentősen magasabb árak szerepelnek majd, mint a meglévő, Gazprommal kötött megállapodásban.

Az Európai Bizottság szóvivője egyelőre nem reagált a hírre.

Hága csak egyike azoknak a holland településeknek, amelyeknek az orosz Gazprommal van szerződésük. Ezek közül elsőként jelezte: kivételt kér a szankciók alól.

Nemrég Bulgária fordult ismét a Gazpromhoz. A balkáni ország előző kormánya nem volt hajlandó rubelben fizetni, ezzel lemondott az orosz gázról. Az új bolgár kormány most a Gazprom kegyeit keresi a gázszállítás újraindítása érdekében.

Moldova pedig jelezte: nem képes fizetni a jelentősen megdrágult gázért a Gazpromnak. Az ottani kormány is arra kényszerülhet, hogy leüljön az oroszokkal egy olcsóbb árról tárgyalni.

Ne hagyd ki!