Azonban komoly beruházásokat igényelne a hasznosításuk
Fotó: Shutterstock

Van olcsó energiaforrásunk, csak sokba kerül kiaknázni

A szakértők szerint hiába vannak a Kárpát-medencének kiváló adottságai a geotermikus energia szempontjából, jelentős állami szerepvállalás nélkül nem valószínű, hogy fel lehet virágoztatni a szektort.


Hatalmas lehet a potenciál a magyar geotermikus energiában

A Kárpát-medence a Pannon-tenger egykori területén fekszik. Emiatt a régiónk geológiai adottságai különösen kedvezők. A geotermikus energiában rejlő lehetőségeink pedig egyenesen kiemelkedők – nyilatkozta Tóth Máté energiajogász az Economx-nek.

Kedvező adat, hogy Magyarország hosszú ideje Európa élmezőnyébe tartozik a geotermikus energia hasznosításában. Annak hazai felhasználása pedig az elmúlt években jelentősen nőtt.

A geotermikus energia nagyobb arányú kihasználása szintén lehetséges, és prosperáló módozata lehet annak, hogy akár a villamosenergia-termelés, akár a fűtésre fordított energia kapcsán tovább diverzifikálhassuk a magyar energiamixet. Megállapítható, hogy a jelenlegi hasznosításnál legalább egy nagyságrenddel nagyobb geotermikus energia mennyiség is hasznosítható lenne gazdaságosan, fenntartható módon

- idézi Simon Gábor energiaszakértőt a portál.

Hozzáteszi, bár a lehetőségek adottak, a fejlesztésekhez szükséges beruházások rendkívül költségesek. Emellett szabályozási bizonytalanságok is korlátozzák a gyorsabb fejlődést. Mindezek miatt nagy szükség lehet az állami szerepvállalás növelésére a szektorban.

Nem használjuk ki kellően hazánk természetes adottságait?

Régóta ismert, hogy az egyik legkevésbé kihasznált energiaforrásunk a földhő. Pedig Magyarország akár nagyhatalom is lehetne a felhasználásában. Hasznosítása elengedhetetlen lenne a vállalt klímasemlegességi céljaink eléréséhez is, valamint a gázfüggőségünk csökkentéséhez.

A földkéreg geotermikus energiája korlátlan és nagyon olcsó energiaforrás. Ráadásul hazánk különleges adottságai miatt a földkéregben lefelé haladva a világátlagnál nagyjából kétszer gyorsabban emelkedik a hőmérséklet. Igaz, mivel hőenergiáról van szó, nem szállítható nagy távolságokra, ezért csak regionálisan felhasználható.

Ha lemegyünk ezer méter mélyre, akkor öt 50-60 °C-os vizet találunk, ha pedig kétezer méter mélyre, akkor 100-120 °C-osat. Ez a víz kiválóan alkalmas fűtésre

- idéztük Kerekes Lajost, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutató-főmunkatársát korábban.

Hozzátette, jelenleg a fél százalékot sem éri el a geotermikus energia az országos primerenergia-felhasználásban, viszont sokkal nagyobb potenciál van benne, mely kihasználását az energiaköltségek emelkedése különösen fontossá teszi.

Ne hagyd ki!