A szakértő vitathatónak tartja a magyar rezsirendszert
Fotó: Shutterstock

Ezekben a fővárosokban a legdrágább a lakossági energia

Több európai nagyvárosban is jelentősen emelkedtek a lakossági rezsidíjak októberben. A budapesti költségekhez képest sokszoros értékeket is láthatunk. Azonban a szakember szerint vitatható az átlagfogyasztáshoz kötött rezsicsökkentett ár és az e felett fizetendő lakossági piaci ár magyar rendszere.


Szerte Európában nagyon drága az energia

Közölte az októberi, európai fővárosokra vonatkozó lakossági energiaár-összehasonlító vizsgálatának eredményeit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Eszerint több nagyvárosban emelkedett jelentősen a villamos energia lakossági ára egyetlen hónap alatt: Dublinban 44 százalékkal 49,95 eurócent/kWh-ra, Rómában 30 százalékkal 70,16 eurócent/kWh-ra, Bécsben 24 százalékkal 64,37 eurócent/kWh-ra, Berlinben pedig 15 százalékkal 63,03 eurócent/kWh-ra. A legnagyobb árat Koppenhágában mérték: 75,76 eurócent/kWh-t.

Jelentős lakossági földgázdrágulást mutat a vizsgálat több fővárosban egyetlen hónap alatt. Rómában 97 százalékkal 30,16 eurócent/kWh-ra, Luxembourgban 64 százalékkal 17,27 eurócent/kWh-ra, Lisszabonban pedig 58 százalékkal 22,11 eurócent/kWh-ra emelkedett az árszint. A ledrágább a földgáz Amszterdamban volt 42,08 eurócent/kWh.

Magyarországon befagyasztotta az árakat a rezsirendszer

Rezsicsökkentett árkategóriába tartozó átlagfogyasztásnál (2.523 kWh/év) a budapestiek a második legalacsonyabb árat (9,17 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért Belgrád után. Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, 10,56 eurocent/kWh áron juthattak az áramhoz, ami szintén a második legalacsonyabb érték európai összevetésben.

A rezsirendszer miatt csökkentett árú földgáz viszont Budapesten volt a legolcsóbb a vizsgált európai nagyvárosok között. Átalagfogyasztásnál (63.645 MJ) 2,52 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztásnál a magyar háztartások 5,12 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár, szintén a szerb után.

Jó megoldás a kettős lakossági árszabás?

A gázfogyasztásnál az átlagfogyasztásig (63.645 MJ/év, azaz legfeljebb 1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (októbertől 752,5 Ft) kell fizetni.

A villamosenergiánál 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint a rezsicsökkentett, kedvezményes ár. Az átlagot meghaladó fogyasztásnál a lakossági piaci ár 70,10 forint/kWh. Az éjszakai áram rezsicsökkentett, kedvezményes ára továbbra is 23,1 forint/kWh, e fölött 62,9 forint a lakossági piaci ár.

Holoda Attila, az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgató szerint vitatható az átlagfogyasztáshoz kötött rezsicsökkentett ár és az efelett fizetendő lakossági piaci ár rendszere.

Egyrészt a kedvezményes árú, az átlagos fogyasztáson alapuló áram- és gázmennyiség szintjét nagyon alacsonyan határozták meg, ami miatt a fogyasztók 50-80 százalékának megnő az energiaszámlája. Másrészt az átalánydíjat fizetőknek zavaros lesz az elszámolás. Ha spórolni kezdenek, annak az eredménye csak egy év múlva, az éves leolvasáskor lesz látható. Harmadsorban rossz az a módszer, ami nem tesz különbséget a fogyasztók között. Az átlagfogyasztás felett most ugyanolyan súlyos terhek rakódnak egy 3 millió forintot kereső vállalkozóra, mint egy kisnyugdíjasra

- értékelte a magyar rendszert a szakértő.

Ne hagyd ki!